Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak




A2x20 Allies (Szövetségesek)

Írta:
Martin Gero 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódtartalom

Egy Lidérc hajót észleltek az Atlantiszi hosszú távú érzékelők néhány héttel ezelőtt ("Pokol"), ami megérkezett a bolygóhoz, és rádióadást kezdett sugározni. A Lidérc nevén nevezte Dr. Weirt. Elizabeth gyanítja, hogy Michael a Lidérc hajó fedélzetén tartózkodik, és informálta ezeket a Lidérceket, hogy Atlantisz továbbra is sértetlen állapotban van a bolygón ("Michael") és nem pusztult el, mint azt a Lidércekkel elhitették néhány hónappal ezelőtt, mikor a Város ostrom alatt volt ("Az Ostrom 3."). Michael ugyebár egy Lidérc, akit Weir csapata nemrég fogott el, és leteszteltek rajta egy szert, amit Dr. Beckett retrovírusnak nevez, ami azért felet, hogy átalakítsa Michaelt, Lidércből, emberé.

Úgy döntenek, hogy válaszolnak a hívásra, azonban nem kockáztatva meg, hogy a Lidérecek felfedezzék a Város helyzetét az adást a Daedaluson keresztül sugározták. A monitoron jól látszott, hogy Michael jelentős mértékben átalakult Lidérccé. Michael informálta Dr. Weirt, hogy túl sok Lidérc ébredt fel egyszerre, és nincs elég emberi táplálék. És mivel nem tudnak eljutni a Földre, az "Új vadászmezőre", ahol "svédasztal" fogadná őket, így a Lidércek között polgárháború kezdődött. Michael egy szövetséget kínált fel, ami abban teljesül, hogy az ellenséges Lidérceket emberré alakíthassák a retrovírussal; ezáltal, az ellenséges Lidércekből táplálkozhatnának, és nem az emberekből. Ezért cserébe felajánlják Dr. Weiréknek a Lidérc hajók titkait, és Lidérc technológiákat.

Dr. Weir úgy véli, hogy a Daedalus és az Orion (egy nemrég felfedezett Ős csatahajó), továbbá a feltöltött dorne fegyverekkel képesek lehetnek visszaverni egy magányos Lidérc hajót. Azonban bizalmatlan, és sejti, hogy van más is a háttérben.

A bizalom kedvéért, Michael átküld egy adatot, ami részletesen tartalmazza a Lidérc zavaró kódokat, amit még a háború előtt készítettek -- ezzel az információval a Daedalus képes lehet a nukleáris bombákat átküldeni a Lidérc hajókra, anélkül, hogy számolni kellene a Lidércek ellenlépésével ("Az Ostrom 3."). Azonban figyelmezteti őket, ha megpróbálják elpusztítani az ő hajóját, azonnal elküldik a már előkészített üzenetet a többi Lidércnek arról, hogy Atlantisz mégsem pusztult el. Miután a dolgokat megvitatta Dr. Weir, Sheppard csapatával, és Caldwell ezredessel úgy döntött, hogy együttműködik ezekkel a Lidércekkel. Teyla azonban nyugtalan a dolgok alakulása miatt, mivel úgy véli, hogy a Lidércek megbízhatatlanok.

A Lidérc Királynő és a helyettesei megérkeznek a Városba, hogy elkezdjék a teszteket a retrovírussal. Minthogy együtt dolgoznak egy Lidérc tudóssal, Dr. Beckett, és Radek Zelenka azt találgatják, hogy terjedjen el a retrovírus egy kaptárhajón. Aeroszol gáz formában, mint maga a retrovírus, vagy robbantással a szellőző rendszereken keresztül. Azonban a Lidérc tudós nem tudja, milyen gyorsan terjedne el a gáz a szükséges rendszereken át. Ha a folyamat nem zajlik le igen hamar, akkor az ellenséges hajó képes lesz tüzet nyitni Michaelék hajójára.

A Lidérc Királynő azt mondja, hogy ha sikerrel járnak, akkor az eddig megbomlott egyensúly az emberek és a Lidércek között helyre fog állni, nemzedékekre a Pegazus Galaxisban. Azáltal, hogy a többi Lidércből fognak majd táplálkozni, csökkenthetik a saját népük számát. Azonban a Királynő egy próbához ragaszkodik. A retrovírust letesztelik a Királynő egyik emberén, és emberré változtatják. Később a Királynő könyörtelenül táplálkozni kezd belőle, és bejelenti, hogy teszt sikeresnek bizonyult. Beckett ezt nagy hibának tartja, mivel a retrovírust azért találta ki, hogy a Lidérceket emberré alakítják, nem pedig, hogy egy fájdalmas halálba taszítsa őket. Minthogy a terv etikailag helytelen.

Ahogyan az várható volt, a terv nem működött, és a kaptár hajók tüzet nyitottak egymásra. Az úgynevezett baráti Lidérc hajó komoly károkat szenvedett, ezért a Daedalus is bekapcsolódott a harcba, hogy védelmet biztosítson a szövetségesüknek. Ezután Michael hajója biztonságosan belépett a hipertérbe. Visszatérve a Városba a Királynő roppant dühös volt, és egy jobb módot akar retrovírus célba juttatására, mivel a küldöttségét átkutatták, és elpusztították őket, mielőtt még elhelyezhették volna a retrovírust a megfelelő rendszereknél.

Atlantiszon Dr. McKaynek és az Asgard Hermiodnak többszöri próbálkozás után sikerült áttörnie a Lidércek zavaró kódján. Bár a Királynő fenyegetését blöffnek tartják, azonban Rodney a kaptárhajó teljes műszaki leírását követeli a Királynőn, hogy lássák, miként tudnák hatékonyan célba juttatni a gázt. Legnagyobb meglepetésére a Királynő azonnal a rendelkezésére bocsátja a teljes Lidérc technológiát. McKay megvizsgálja az adatokat, és észreveszi, hogy a hajók szerves felépítése miatt képesek önmagukat helyrehozni a legtöbb esetben. A karbantartó személyzet, akiket úgy ismerünk, mint az Őrzők tartották karban az egész Lidérc flottát a polgárháború előtt. McKay és Ronon az adatok további elemzés céljából a Lidérc kaptár hajón tartózkodnak.

Rodney megállapítja, hogy a szén-dioxid tisztító központ a leggyengébb pont a Lidérc hajókon, ami alkalmas lehet arra, hogy célba juttassák a gázt; egy igen nagy mennyiség kapcsán az egész hajót képesek lehetnek megfertőzni. Ezért McKay és Sheppard azt javasolja, hogy a Daedalus közvetlenül a baráti kaptár alatt haladna, hogy kicselezzék az ellenség érzékelőit. Amint elég közel kerülnek az ellenséges kaptárhoz, képesek lesznek átsugározni a gáz cellákat. Persze a Királynő tiltakozik, mivel ez teljesen függővé tenné őket az emberi segítségtől. Sheppard megjegyzi, ez csak egy próba lesz, hogy kiderüljön működik-e a terv, vagy sem. Ha igen, akkor később más módot is tudnak majd keresni a gáz célba juttatására. McKay önként jelentkezik, hogy jelen legyen, mint megfigyelő a művelet lezajlásánál, azért, hogy képes legyen behatolni a Lidérc rendszerekbe. Minthogy Rodney nem teljes ostoba, ezért készített egy programot, amit csak aktiválnia kell, ha netán valami gubanc lenne, és kisugározza őt a Lidérc hajóról.

Amint a Daedalus kilépett a hipertérből a megadott koordinátáknál, két Lidérc kaptár egyből tüzet nyitott rájuk. Az egyikük a baráti Lidérc hajó volt. A harc során Caldwell ezredes nem tudott elég közel kerülni a hajóhoz, hogy McKayt és Ronont, kisugározzák -- és a Mckay által elkészített program sem működött. McKay és Ronon fogságba estek, és mindkettőjüket egy bábba helyezték. Sheppard megpróbálta megbénítani a Lidérc hajót, egy F-302-esekből álló csapattal, miközben Hermiod rájött, hogy zavaró kódokat többé már nem tudják áttörni -- így hát atomot is képtelenek. Röviddel ezután kaptár hajók beléptek a hipertérbe. Sheppard hajóját pedig sehol sem találták.

Visszakanyarodva Atlantiszra Dr. Zelenka a későbbiek során felfedezett egy számítógépes vírust, ami törölt minden adatot, amit a Lidércek átküldtek. Azonban a legrosszabb az, hogy 2 fontos információt szereztek meg a Lidércek az Atlantiszi számítógépekből: az egyik az Aurora küldetés teljes anyaga, és az összes bolygó pontos helyzete, ami az adatbázisban szerepelt. Ezalatt Ronont, és McKayt a kaptáron meglátogatja a Lidérc tudós és köszönetet mond Rodneynak, hogy segített neki eljutni, ahova akartak. Rodney megdöbben, mikor megtudja, hogy úton vannak a Föld felé...

Írta: sgabor80


 Kapcsolódó fórumtéma




 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek