Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A2x19 Inferno (Pokol)

Írta:
Carl Binder 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódtartalom

John Sheppard alezredes csapata egy olyan világot látogat meg, ahol az ottani lakosok az Ősök technológiáját és épületeit használják. Megdöbbenten értesülnek róla, hogy a helybéliek az ottani felszereléseket használják, és a komplexumban élnek, legalábbis legtöbbjük. Taranis ugyanis, nem az a szokásos primitív Pegazus Galaxis béli világ. A Taranisiak az Ősök pajzsát használták, hogy megvédjék magukat a Lidércektől. És ezáltal, képesek voltak sokkal fejlettebb emberi társadalmat kialakítani, mint bármelyik más emberlakta bolygó népe a Pegazus Galaxisban. A csapat rájön, hogy az Ősök elhagyták az épületeket, és a vezérlő terem hasonló, az egyikhez, amit Atlantiszon találtak.

Az egyetlen "apró" gond csupán az, hogy az egész létesítmény egy alvó szuper-vulkánra épült. Az Ősök a geotermikus energiát használták fel, hogy az lássa el energiával a városukat, szerencséjükre a vulkán, alvó állapotban van, és a kitörések között, ezer, sőt százezer évis eltelik. Azonban, a Taranisiak felcsavarták az energiát, hogy a pajzs teljes erővel működhessen (miután rájöttek, hogy a Lidérc tevékenység az elmúlt években egyre intenzívebb lett). McKay elmondja a szép Taranisi tudósnak, Norina Peronak, hogy a pajzsot nem arra tervezték, hogy huzamosabb ideig maximális teljesítményen üzemeljen. A többletenergia miatt a kráter kiszélesedett, és most már úgy 40 mérföld széles.

A földrengések egy re gyakoribbak, és egyre jobban megrázzák a létesítményt. McKay addig tollászkodik a szép szőke tudós körül, amíg ő maga meg nem sérül egy földrengés miatt. Sheppard vigasztalja Norinát, McKay persze féltékeny.

Mélyen a föld alatt, Taraniai Lycus Tanácsos megmutat Sheppardéknek egy sérült Ős hadihajót, ami pontosan olyan, mint az Aurora ("Auróra"). Sheppard visszasiet Atlantiszra, hogy jelentést tegyen Dr. Weirnek. Még szerencse, hogy McKay képes helyrehozni a hajó pajzsát, miután letöltötte az Aurora sematikus vázlatát -- de először a Taraniaiak pajzs generátorát kell megjavítani.

Minthogy az Ős technológiáról, és egy Ős hajóról lévé szó, Dr. Weir ellátogat a Taranisra, ahol diplomáciai tárgyalásokat kezdeményez. Azonban egy erőteljes földrengés rázza meg a létesítményt, mialatt a Tanácsossal tárgyal. McKay elmagyarázza, hogy egy hasadék nyílt alattuk, és a magma egyenesen az épület alá folyik, ami éppen elég nyomást okoz, hogy a levegőbe röpítse az egész kócerájt, végül pedig elpusztítja az egész kontinenst. McKay az azonnal evakuálást sürgeti, mivel egy totális katasztrófával néznek szembe, ami visszafordíthatatlan. Persze Sheppardnek van egy ötlete, mire Rodney kifejti neki, hogy Sheppard világában mindenre van katonai megoldás, de a való világ "egy kissé más". A Taranisiak arcán látszik, hogy nem fogták fel, a dolgot.

A Tanácsos érthetően bizalmatlan a jövevények miatt, és úgy véli arra játszanak, hogy megszerezzék tőlük az Ős csatahajót. Minthogy a Taraniaiak csak nemrég találkoztak az Atlantisziakkal, így nem áll módjukban megítélni a céljaikat. Pusztán csak a véletlen műve lenne, hogy éppen akkor kezdtek a dolgok rosszabbra fordulni, mikor Sheppardék megjelentek? Weir próbálja meggyőzni a Tanácsost, hogy a katasztrófa úgy is bekövetkezett volna, ha nem érkeznek meg hozzájuk. Drámai látvánnyal a föld megnyílik, és füst tör fel a felszínre a létesítmény körül. Dr. Weir felajánlja, hogy a Taraniaiak velük jöhetnek Atlantiszra, amíg nem sikerül másik bolygót találni nekik.

Norina megkéri a Tanácsost, hogy hallgasson Sheppardékre, mivel az elemzések megerősítik, amit állítanak. Erre a Tanácsos elrendeli az evakuálást. Sheppard, és csapata hátramarad, hogy irányítsa az evakuálást, miközben Dr. Weir elkíséri Lycus Tanácsost Atlantiszra, és ők ott fogadják majd a többieket.

Amint a Taraniaiak egy újabb csoportja megközelíti a Csillagkaput egy újabb földrengés veszi kezdetét, és a kaput elnyeli a feltörő láva, a kapcsolat pedig megszakad Atlantisszal. McKay az eseményeket látva utasítja Atlantiszt, hogy húzzák fel a pajzsot. Különben az izzó láva elárasztotta volna Atlantisz vezérlő termét. Mikor kétszeri tárcsázás után sem jön létre féregjárat, a Tanácsos igazolva látja a véleményét, miszerint Atlantiszra csalták őket, hogy így szerezhessék meg az Ős csatahajót. Weir emlékezteti a Tanácsost, hogy az ő emberei is a bolygón rekedtek.

McKay belekezd a szokásos hisztériázásába, az arcán a biztos halál jegyei mutatkoznak meg. Sheppard azonban, mint mindig Rodney vállára helyezi a nyomást azzal, hogy Rodney képes lesz majd megoldani a dolgokat. Hozzá is teszi, hogy már számos alkalommal észrevette rajta, hogy nagyon találékony tud lenni, mikor a halál fenyegeti. Sheppard próbálja megnyugtatni Rodneyt, és azt mondja, hogy Weir ide fogja küldeni a Daedalust, ami éppen Atlantisz felé tart. Sheppard utasítja McKayt, hogy lásson neki a javításhoz. Norina meglepőnek találja, hogy Rodney ismerete elég a javításhoz, leszámítva az arroganciáját.

Hamarosan megérkezik a Daedalus. Steven Caldwell ezredes közli Shepparddel, hogy az Ős pajzs igen hatékonyan működik a komplexum körül. A letapogatások pedig igen sok ember jelenlétét mutatták ki. És csak korlátozott számban tudnak felvinni embereket, mivel a Daedalus létfenntartó rendszerei is korlátozottak. A Daedalusnak négy fordulót kellene megtenni, hogy mindenkit meg tudjanak menteni, azonban egy forduló cirka 12 óra lenne, annyi idő persze nincs. Sheppard azonban közli, hogy találtak egy Aurora osztályú hajót, amit máris elnevez "Orionnak". Hozzáteszi, még azt is, hogy Rodney már a hajó javításán dolgozik. Perszer erre Rodney is kontráz azzal, hogy ez olyan nem fair. Időközben Dr. Carson Beckett kiválogatja a Taraniaiak közül azokat, akik megsebesültek, és azokat küldi fel a Daedalusra először.

Ronon és Teyla közben azon dolgozik, hogy a kint lévő telepeseket gyűjtsék össze. Azonban sokan közülük félnek attól, hogy elhagyják a bolygót. Ezek az emberek azt hiszik, hogy elég távol tudnak jutni a vulkántól. Ronon, Teyla, és Beckett próbálják megértetni velük, hogy a robbanás az egész kontinenst el fogja pusztítani. Az a néhány ember, aki makacsul ragaszkodik ehhez az öngyilkos vállalkozáshoz, elmennek a védett területről, és többé nem hallanak felőlük. Mindenki mást sikeresen eljuttatnak a földalatti hangárhoz, ahol az Orion található. Ronon és Teyla hátra maradnak, hogy bevárjanak egy családot, akik csapdába estek a felszínen. Az utolsó földrengés azonban elzárta az Ős hajó hangárjához vezető utat.

Közben, Atlantiszon Dr. Radek Zelenka informálja Dr. Weirt, hogy a hosszú távú letapogatók egy magányos Lidérc hajót észleltek, ami egyenesen Atlantisz felé tart. A számítások szerint 3 hét és elérik Atlantiszt.

A Daedalus visszatér a bolygóra, az első kör megtétele után, és az utolsó pillanatban sugározza a fedélzetre a haldokló túlélőket, akiket elzárt a földrengés az Oriontól. Az Orion hajtóműveit lehetetlen volt ilyen rövid idő alatt megjavítani, ezért új tervet kellett kidolgozni.
A hajó pajzsai valószínűleg képtelenek lesznek ellenállni a láva folyamnak, ami alájuk folyt, így tehát csapdába estek. McKay új tervet dolgoz ki, miszerint magát a robbanást használja fel, hogy kijussanak. A vulkán kataklizmája fogja kiröpíteni az Oriont. Felhasználva a pajzs energiáját, képesek lesznek hipertér kaput nyitni a bolygó körül. A terv működik, és az Orion bolygó körüli pályára ugrik.

Visszatérve Atlantiszra, mindenki boldog, hogy egy darabban kerültek ki a slamasztikából. Rodney azonban letöri a lelkesedést, mivel hiába is kapták kölcsön az Ős csatahajót, és bár a dorne készletet feltöltötték ("A Torony") ez minden védelmük. Ha a Lidércek teljes erővel csapnak le Atlantiszra, akkor nem lesznek képesek megvédeni magukat - mondja Rodney.

Írta: sgabor80


 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek