Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A2x17 Coup d'Etat (Puccs)

Írta:
Martin Gero 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódtartalom

Miközben hetente meglátogatnak egy baráti bolygót, Lorne őrnagy csapatát megtámadták. Az épület, ahová teázni hívták őket elpusztult, egy ismeretlen támadás során. A lövésekből úgy néz ki, mintha a Lidércek műve lenne. Dr. Lindsay elérte a csillagkaput, és segítséget tudott hívni. Valamivel később a Sheppard alezredes által vezetett csapat elszenesedett holttesteket talált a kiégett épület belsejében. A dögcéduláik alapján azonosították őket, és rájöttek, hogy Lorne őrnagy, és a csapata az.

Nem sokkal később a Csillagkapun keresztül egy Genii katona, név szerint Ladon Radim kapcsolatba lépett Dr. Weirrel, egy video adás kapcsán. Ladon tudatta Weirrel, hogy a Genii tisztában van vele, hogy Atlantisz nem pusztult el a Lidércek támadása során, mivel a katonáikat látták más világokra utazni, és visszatérni Atlantiszra. Weir felismerte Ladont, aki egyike volt Kolya parancsnok csapásmérő alakulatának. Ők voltak azok, aki egy éve el akarták foglalni a Várost ("A Vihar" "A Szem"). Ladon közölte Weirrel, hogy elszakadt a Geniitól - és a birtokában van egy Zéró Pont Modul (Z.P.M.), amiről tárgyalniuk kellene.

Rodney szerint a Z.P.M. az Z.P.M. Bárhonnan is származzon. Bár van a birtokukban egy, de a kettő jobb mint egy. A segítségével felderíthetik a Város eddig ismeretlen részeit. Rodney hozzáteszi még azt is, hogy akár a csillaghajtóműveket is beindíthatják, és elrepülhetnek a Várossal. Elizabeth rá is kérdez: Valóban? Rodney pedig közölve, hogy: Nem. Persze a lényeg az, hogy szükségük van a Ladon birtokában levő Z.P.M-re. Dr. Weir tudja, hogy igen gyenge lábakon álló szövetséget sikerült kiépítenie a Geniial, (Az Ostorm 2.), de beleegyezik, hogy meghallgassák Ladon mondanivalóját. Átküldik a M.A.L.P-ot, hogy átvizsgálják a kapu körüli területet, majd egy csapat élén Ladont visszahozták Atlantiszra. Ladon informálja Dr. Weirt, hogy a Z.P.M-ért cserébe fegyvereket és robbanószereket akar, hogy sikeres puccsot hajthasson végre Cowen, és a Genii kormányzat ellen. Ugyanis a Genii azt tervezi, hogy a nukleáris fegyvereivel más világokat támad majd meg, így törve a világuralomra.

A faluban, ahol Lorne őrnagy és csapata meghalt Ronon, és Teyla a bárban folytatja a nyomozást. Azonban kémek vannak mindenhol, akik bárkivel végeznek, akik bármilyen információval szolgálnak nekik. Minthogy nem járnak sikerrel ezért elmennek onnan. Később a pincérnő utoléri őket, és egy iskolatáskát ad át nekik, minthogy azt otthagyták a bárban; csellel információt ad át nekik, ami az Atlantiszi csapat kulcs embereinek az elfogásáról szól. A posztereken szerepel Lorne és a csapata, Sheppard, és McKay. Megvizsgálva a fényképeket, Ronon rájön, hogy számos világon szétszórták ezeket a fényképeket, minthogy más-más világ nyelvezete is szerepel rajtuk.

Ladon elmondja Dr. Weirnek, hogy Cowennek azaz álma, hogy meghódítja az egész Galaxist, egyetlen vezetőként önmaga harcba szállva a Lidércekkel. Kolya parancsnok eltűnt, és Ladon azt gyanítja, hogy Cowennek köze van hozzá. A jelek szerint Cowen ölette meg Kolyát, a kudarcaiért. Ladon elmondja, hogy a Tizenötök Testvériségétől szerezte meg a Z.P.M-et, aholy Sheppard és Kolya megpróbált végezni egymással (A Testvériség). Mindenki gyanítja, hogy Ladon valamit nem mondd el. Ezért Dr. Weir útnak indítja Sheppardöt, és McKayt, hogy informálják Cowent arról, amit Ladon tervez, mint egy jóindulatként a szövetségükre nézve.

A Genii bolygón az alagútrendszerben találkoznak Cowennel, aki barátian üdvözli Sheppardöt, és McKayt. Cowen tájékoztatja Sheppardéket, hogy jelenleg a Lidércek támadása utáni újjáépítésen és a szellőzőrendszereken munkálkodnak, nem pedig a Galaxis meghódításán. Sheppard informálja Cowent Ladon vádjáról, és a tervéről. Cowen emiatt nem aggódik, mivel nincs elég erőforrása. Cowen tudatja Shepparddel, hogy ezt az információt nem volt muszáj megosztania vele, de a szövetségük erősítéseként fog rá tekinteni, és a titkukat is megőrzi, miszerint a Lidércek úgy tudják, hogy Atlantisz elpusztult. Sheppard ellátmányt ajánl fel Cowennek, mint egy viszonzásképp a nukleáris fegyverekért, amit azért adtak, hogy elintézzék velük az Atlantisz ostromló Lidérc kaptárokat. (Az Ostrom 2.)

Egy álcázott Pocsolyaugróval egy csapat követte Ladont egy bázisára, azon a bolygón, ahová Ladon éppen tartott. Sheppard rajtaütésszerű akciót javasolt, hogy megszerezzék a Z.P.M-et. A túlerő csökkentése érdekében cselhez folyamodnak, és egy kisebb Genii lázadó csapatot a csere reményében áthívnak a kapun, Atlantiszra, akiket biztosítékként a Városban tartanak. Sheppardék ezután könnyű szerrel képesek lesznek behatolni a bázisra, hogy megszerezzék a Z.P.M-et.

Időközben Dr. Beckett végzett a holttestek vizsgálatával, és megállapította, hogy nem Loren őrnagy, és a csapata az, akiket visszahoztak. Azokkal az emberekkel ugyanis sugárfertőzés végett. És csak egyetlen helyen kaphattak ilyen mértékű sugárfertőzést, mégpedig a Genii bolygón.

A Genii lázadók megérkeztek a Z.P.M. nélkül, ezután Dr. Weir parancsára a lázadókat ott tartották. De ez nem számított: mivel mindannyian a sugárfertőzéstől szenvedtek, és tudták, hogy soha nem térhetnek vissza a bolygólyukra. Közöttük volt Dahlia Radim, Ladon nővére is.

Weir rájött, hogy Sheppardék csapdába sétálnak, de már akkor késő volt. Ladon tudta, hogy támadás várható, így kijátszotta Sheppardéket. A rajtaütés során Ladon egy lemerült Z.P.M-mel várt a támadóira (amit a Genii a saját archívumában talált, és nem ellopták a Testvériségtől). Sheppardöt és támadó csapatát egy átmeneti bénító gázzal kiütötték, mikor megkapták a Z.P.M-et.

Kis idő múlva, mikor Sheppard magához tért Cowen feltűnt a színen. Elmondta Sheppardnek, hogy Ladnon még mindig a Genii tagja, és soha nem is volt előkészítve a puccs. Továbbá Lornet és csapatát foglyul ejtették, és még életben vannak. Cowen rádión kapcsolatba lépett Atlantisszal, és tíz Pocsolyaugrót követelt, a foglyokért cserébe. Cowen 1 órát adott Dr. Weirnek, hogy megadja azt, amit kér, különben elkezdi kivégezni a foglyait egymás után. És az első az Sheppard lesz.

Azonban a Genii nem tudja elvezetni a Pocsolyaugrókat, mivel nincs meg bennük az Ős gén. Azért fogták el Lornet és csapatát, hogy kipróbálhassák a saját Ős gén terápiájukat. A szétszórt poszterek az Atlantiszi csapatról azok fényképét tartalmazza, akikben megvan az Ős gén, és így a tőlük vett minták alapján képesek voltak kísérletezni. Lorne őrnagy és csapatának elfogásáért nagy jutalmat ajánlottak fel. Sheppadöt, elvitték a cellába, ahol Lorne és a többiek tartózkodtak.

Dr. Weir megpróbált tárgyalni Cowennel, közölve vele, hogy képesek meggyógyítani néhány fertőzött Genii túszt -- beleértve Landon nővérét. Cowen közölte Weirrel, hogy őt ez egyáltalán nem érdekli, mivel azok, akiket átküldtek, elfogadták a sorsukat. Cowen utasította Ladont, hogy végezzen Sheppaddel. Azonban Ladonnak más terve volt, főleg most, hogy megtudta, a nővérét meg lehet gyógyítani. Azt tervezte, hogy a föld alatti helyiségben elhelyezett nukleáris töltettel elpusztítja a Genii vezetőket. De előtte megmentette Sheppardöt, és az embereit, akikkel együtt Atlantiszra szökött. A rádión keresztül Cowen megdöbbenve értesült róla, hogy Ladon becsapta őt; mindvégig volt puccs. A detonáció pedig végzett Cowennel, és az elit testőreivel.

Ladon ismét találkozott a nővérével, Dr. Beckett pedig biztosította, hogy a Dahlián végzett műtét sikeres volt, és eltávolították a tüdejében levő rosszindulatú tumort. Dr. Weir felajánlotta, hogy segítenek megmenteni annyi Geniit, amennyit csak tudnak, amennyiben a puccs nem kerül még több áldozatba. Ladon biztosította Dr. Weirt, hogy ezután egy sokkal barátságosabb szövetséget akar velük kiépíteni hálából, amiért megmentették a nővérét.

Azonban Dr. Weir, aggódig, hogy az új Genii vezetés ugyanolyan rossz lesz majd, mint az elődje. Sheppard emlékeztette Elizabethet, hogy végül is Ladon mentette meg őt, és hozta vissza az embereit. Szóval talán van remény.

Írta: sgabor80


 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek