Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A2x16 The Long Goodbye (Hosszú búcsú)

Írta:
Damian Kindler 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódtartalom

Mialatt a csapat egy Pocsolyaugróban utazik, Sheppard alezredes, Dr. McKay a televíziózás lényegét próbálják elmagyarázni Teylának, és Rononnak. Azonban a csevegést megzavarja az ugró figyelmeztető rendszere. A műszerek két kapszulát érzékelnek, amik egy igen nagy hajó roncsai körül úsznak. McKay szerint elég nagyok ahhoz, hogy bennük elférjen egy ember, de ezek a kapszulák nem koporsók. Sheppard úgy dönt, hogy a hozzájuk közelebbit visszaviszik Atlantiszra, a másikért pedig küldenek majd egy csapatot.

Dr. McKay, és Dr. Beckett megtudják, hogy egy életben levő nő, fekszik abban a kapszulában, amit Sheppardék visszahoztak Atlantiszra. Dr. Weir, és a jelen levő Steven Caldwell ezredes engedélyt adnak rá, hogy kinyissák a kapszulát. Rodney, és Carson egy "kissé" nyugtalanok Calwell ezredes jelenlétén, aki nemrég tért vissza az aktív szolgálatba, miután eltávolították volna belőle a Goa'uld parazitát. (Kritikus Tömeg) Mikor kinyitották a kapszulát, egy öregedő nőt találtak benne, aki haldoklik. Mikor Dr. Weir föléje hajol, egy fénylő sugár tör ki, és körülveszi Elizabethet, aki utána elájul. Elizabeth később a gyengélkedőn tér magához, és az a nő, aki átvette az irányítást Dr. Weir felett, harmadik személyben kezd beszélni Weirről. Elmondja, hogy a neve Phebus, és a hajóját, amivel úton volt hazafelé megtámadták a Lidércek.

A csapat kételkedik, ezért arra kérik Phebust, hogy beszélhessenek Dr. Weirrel. Egy a Tok'rához hasonló mozdulattal Phebus visszaadja az irányítást a gazdatestnek, utána feltehetőleg Elizabeth beszél. Elizabeth azt mondja, hogy Phebus azt szeretné, Sheppard legyen a Phebus férjének a gazdateste, aki a másik kapszulában található, amit visszahoztak Atlantiszra. Carson szerint a hatás nem tarthat tovább egy napig, Phebus ezért szeretne egy utolsó búcsút venni a férjétől. A szerelem kedvéért Caldwell ezredes irányítása alatt beleegyeznek. Minthogy ugye a hatás egy napig tart, ezért Sheppard elfogadja az elme átvitelt.

McKay elméletei szerint, ezen technológia célja olyan, mint a "fekete doboz," ami a repülés során adatokat rögzít a repülőkről, egy estleges katasztrófa bekövetkezte esetén. Még akkor is, ha egy hajó megsemmisül, és a legénység tagjai nem élnék túl, a kapszulákban levő testek tudatát megőrzi, hogy utána visszanézhessék azt, hogy mi is történt.

A folyamat után Sheppard magához tér, mint Thalen. Phebus tudatja vele, hogy ő az, Thalen felesége, Dr. Weir testében. Ezután egy hosszas csókolózás kezdődik, mindenki megdöbbenésére. Majd Phebus/Weir megkéri Caldwell ezredest, hogy adjanak egy kis időt arra, hogy Thalennel egyedül lehessen. Caldwell ezredes azonban ezt megtagadja.

Phebusnak, titokban sikerül közölnie Thalennel, hogy a bejáratnál két őr tartózkodik. Majd elszaladnak egymás elől. Thalen/Sheppard elszedi az ajtónál álló őrtől a Lidérc bénító fegyvert, és lelő vele mindenkit. Erre McKay előveszi a 9 milist, és Sheppardre kezd vele lőni. Mire Carson emlékezteti, hogy az Sheppard alezredes, akire oly büszkén lődöz. Caldwell ezredesnek ugyan sikerül riadóztatnia, de nem sokra megy vele, mert hamar kiterül.

Thalen/Sheppard elmenekül onnan, mire Phebus/Weir lép be a terembe, és közli McKayel, hogy az a személy, Sheppard testében valójában az ellensége. Majd lelövi McKayt, és Beckettet is. Phebus elszedi Rodneytól a fejhallgatót, és tettetve, mintha Weir lenne parancsot ad az Atlantiszi biztonsági őrségnek, hogy tartóztassák le Sheppard alezredest. Megkezdődik a verseny, hogy megtalálják a két idegent, és ártalmatlanítsák őket, mielőtt még megölnék egymást, és ami még rosszabb a gazdatesteket.

Caldwell ezredes átveszi a Város irányítását, persze McKay aggályai ellenére. Biztonsági csapatokat állíttat fel, akik megkezdik a két idegen elfogását, amíg a csapat többi tagja azon dolgozik, hogy bemérjék őket az életjel érzékelőkkel, és a többi Atlantiszi technológiával. Teyla és Ronon is csatlakoznak a kereső csoportokhoz.

Ezalatt Thalen/Sheppard és Phebus/Weir egymással gúnyolódva csevegnek a kommunikációs rendszereken keresztül. A beszélgetésüket sikerül elfogni, Caldwellék rájönnek, hogy csúnyán átverték őket. Minthogy nem is férj, és feleségről van szó, hanem két egymással szemben álló harcosról, akik egy ősi háború utolsó életben levő tagjai, akik még mindig arra vágynak, hogy végezzenek egymással. Tudomásuk sincs róla, hogy a háborúnak már réges-régen vége van - vagy pedig ez nem is érdekli őket.

Most pedig a két idegen lény Sheppard, és Weir tudását használja, valamint Atlantisz rendszereit, és képességeit, hogy végezzenek egymással. Thalen/Sheppard egy P-90-essel megsemmisíti az energiaellátó konzolt. Phebus pedig használva Elizabeth tudását elpusztítja a tartalék rendszert, és ezzel megbénítja Atlantiszt. Caldwell ezredes utasítja McKayt, és Backettet, hogy hozzanak rendbe bármit, ami szükséges az elsődleges rendszerekhez. Szerencsére a Z.P.M. nem sérült meg.

Thalen/Sheppard megérzi, hogy Ronon a közelben van, és rá vár. Meggyőzi Ronont, hogy ő nem idegen, de Caldwell igen. Amióta Caldwell Goa'uld gazdatest volt, mindenki gyanúsnak tartja őt. Elnyerve Ronon bizalmát, Thalen/Sheppard szerez egy éjjellátó szemüveget, és egy bénítót. Phebus/Weir elkerüli az őrjáratokat, de szembekerül Rononnal, akit megsebesít. Thalen/Sheppard rátalál Ronora, és közli vele, hogy Sheppard ott üvölt a fejében, de semmit sem tehet. Ezután Thalen/Sheppard egy orvosi csapatot kéret. Ronont a gyengélkedőbe viszik, és Carsonnak csak egy kis zseblámpa fénye mellett kell megoperálnia Ronont, hogy megmentse az életét.

Végül a két idegen egymásra kezd lövöldözni, de mind a ketten elhibázzák. Phebus/Weir talál egy vezérlő központot, és lezárja a Várost. Ezután üzenetet küld Caldwell ezredesnek, hogy találják meg Thalen/Sheppardöt, különben, megbabrálja a létfenntartó rendszereket, vagy üzenetet küld a Lidérceknek, arról, hogy Atlantisz, még mindig létezik, de a végső megoldás az lesz, hogy végez Dr. Weirrel, ha már nem tudja az irányítása alatt tartani. Phebus/Weir rájött, hogyan irányíthatja át a Halon gázért felelős rendszert, a Város lakórészeibe. Minthogy a Halon gáz nem csak a tüzet képes kioltani, hanem az emberi életet is. Ezzel a folyamattal a mérges gáz a Város háromnegyed részében levő szállások lakóival lenne képes végezni.

A vezérlőben McKay versenyt fut az idővel, hogy felülbírálja a Phebus/Weir általi lezárást. Mindeközben Teyla őrt áll Thalen/Sheppard felett, akit Phebus/Weir csak megbénított. Phebus/Weir a biztonsági kamerákon keresztül figyeli, hogy Thalen/Sheppard mikor ébred fel, hogy lássa az ellenfele bukását. Majd utasítja Teylát, hogy ölje meg Thalen/Sheppard, különben elszabadítja a gázt. Caldwell ezredes közli Teylával, hogy tegye meg, amit Phebus/Weir akar, mert ha nem, akkor mind meghalnak. Teyla igyekszik húzni az időt, addig, amíg csak tudja, időt adva ezáltal Rodneynak. Az utolsó pillanatban McKaynek sikerül felülírnia Phebus kódjait, és kizárnia őt a rendszerből.

Phebus/Weir mikor rájön, hogy már nem uralja az irányítást, Thalen/Sheppard elé siet, hogy személyesen végezzen vele. De amint megérkezik, és mielőtt elparancsolná Teylát Thalen/Sheppard mellől, még odacsúsztat neki egy bénító pisztolyt. Phebus/Weir öntelten megközelíti Thalen/Sheppardöt, aki hírtelen lelövi a bénító pisztollyal. Ezután Telyla nem kockáztatva, fegyvert szegez Thalen/Sheppardre, hogy biztosra menjen.

Később a gyengélkedőn Caldwell ezredes meglátogatja a gyengélkedő Weirt, és Sheppardöt. Phebus és Thalen tudata eltűnt belőlük. Caldwell, mielőtt elhagyná a gyengélkedőt viccelődve közli, hogy próbálják meg nem megölni egymást, amíg távol van. Hozzáteszi még azt is, hogy a papírmunka biztosan egy rémálom lesz. Különösen az a csók lesz érdekes a jelentésükben - teszi hozzá. Zavarában, Weir lejjebb csúszik a takaróhoz. De ez nyilvánvaló: Miután Weir és Sheppard első kézből tudta meg milyen mikor egy idegen életforma átveszi felettük az uralmat, elfogadták, hogy Caldwell, végül is nem olyan rossz fickó.

Írta: sgabor80


 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek