Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A2x14 Grace Under Pressure (A tenger mélyén)

Írta:
Martin Gero 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódtartalom

Dr. Rodney McKay és Griffin, aki a Daedaus egyik pilótája tesztrepülést végeznek egy megjavított Pocsolyaugróval. Éppen visszatérőben vannak a szárazföldről Atlantiszra. A tehetetlenségi csillapítók egy robbanás során megsérültek, és a meghajtók leálltak. Képtelenek voltak időben kompenzálni, és így az óceánba csapódtak. Az ugró megsérült, és a két férfi eszméletét vesztette, majd az óceán elnyelte őket.

Visszakanyarodva a Városhoz, ahol az irányító toronyban Dr. Radek Zelenka figyelemmel kísérte az ugró repülését. Eltelt egy óra, és nem tudott kapcsolatba lépni az ugróval. McKay és Griffin fejsérüléssel tértek magukhoz az és próbáltak kapcsolatba lépni Atlantisszal, ami végül sikerült. 1200 lábnyira süllyedtek az óceánban, és tovább süllyednek, jelentették.

Az ugró ablakán azonban repedések jelentek meg, és rövid időn belül a víz be fog törni. Az egyetlen reményük, az ugró hátsó része, ahol kihúzhatják, amíg a mentőcsapat meg nem érkezik. Minthogy a rendszerek megsérültek, és hátulról nem lehettet bezárni a válaszfalat, Griffin feláldozta magát azáltal, hogy előre rohant a vezérkőhöz, és onnan zárta be a válaszfalat, miközben az utolsó kiáltása az volt, hogy "Sok szerencsét Rodney" mielőtt a víz be nem tört volna. A vizet mindössze az elválasztó ajtó tartotta fel, amire iszonyú nyomás nehezedett. McKay döbbenten állt Griffin hősiessége előtt, és megrémült, attól, hogy egyedül maradt az ugró hátsó részében, ami tovább süllyedt, körülötte pedig az óceán. Ráadásul nagyon klausztrofóbiás, és egyre csak azt mondogatta, hogy. - Nagy nyílt mezőkön vagyok. Nem ragadtam be egy süllyedő koporsóba.

Atlantiszon Zelenka tájékoztatta Dr. Weirt, a dolgokról, aki utasította Zelenkát, találjon rá módott, hogyan menthetnék meg Rodneyékat.

Elszántan, hogy mentse az életét a fejsérülése miatt, Rodney teljesen megzavarodott, és elkezdett magában beszélni, hogy koncentrálni próbáljon. Előhúzta a kis laptopját, csatlakoztatta a hajó számítógépéhez, és észrevette, hogy a jeladó nem működik, mivel túl mélyen van. Tehát erősíteni kellett a jelen, mivel ha Atlantiszon nem veszik a jelzését, akkor bárhol kereshetik az óceánban, ami igen nagy, még ezen a bolygón is. De azt is észrevette, hogy az energia ellátás is drasztikusan csökken a tehetetlenségi csillapítók miatt. Képtelen volt kikapcsolni őket, így csupán három órára volt elegendő a létfenntartás.

A legrosszabb dolog viszont az, hogy az ugró egyre mélyebbre süllyedt, és a víz nyomása egyre erősödött, tehát fennáll a lehetősége, hogy a nyomáskülönbség miatt az ugró egyszerűen összetörik. Hozzáadva még a problémákhoz, hogy egy kis melegre volt szüksége Rodneynak, mivel a víz igen hideg volt, nehogy hipotermiás sokkba kerüljön. Bár ez akis akciója a létfenntartás rovására ment. Nagyot is nézett, és ki is jelentette: - Egy kis melegedés 40 percembe került?! - így megpróbált leállítani annyi rendszert, amennyit csak tudott, hogy megnövelje a túlélési esélyeit, majdnem végezvén magával, mivel túl sok szén monoxid halmozódott fel. Megrészegülten rájött, hogy tévedett, ezért fel kellett tekernie a szén dioxid tisztítót, vagy hipoxiában pusztult volna meg.

Alapul véve a repülési útvonalukat, Dr. Zelenka csapata leszűkítette a keresési területet, ahol az ugró feltehetően lehet. Az Ős adatbázis szerint, amit sikerült megtudniuk az Atlantiszi számítógépekből leírja, hogy az óceán alján húzódik egy hegygerinc. Bár pontosan nem tudják, hogy hol vannak, de a terület mélysége szerint 2000 és 6000 láb közötti terülten kell keresniük őket. Radek szerint nincs semmi esély rá, hogy bármi is képes legyen lemerülni ilyen mélységbe.

De Sheppard alezredes, és Dr. Weir találtak rá módot. Az ugrók, egyfajta tengeralattjáróként is működhetnek, és le lehet velük süllyedni 1000 lábig, onnan pedig tovább lehet vele repülni még mélyebbre. Sheppard szerint, ha Atlantisz álcázása megvalósítható volt, a saját pajzsából, akkor az ugrónál is meg lehet játszani ezt. Az álcázóból pajzsot csinálni, ezáltal a vizet képesek lennének kiszorítani, még ilyen nagy mélység esetén is.

Kölcsönöznek attól az óceánvizsgáló csapattól, akik ott vannak Atlantiszon 1000 láb hosszú kábelt, és egy mágneses emelőt, ami azért felel, hogy beemelje az F-302-eseket az Ugró hangárba. Sheppard szerint ezen kombinációval fel lehet emelni az Ugrót, olyan közel a felszínhez, hogy egy mentőcsapat ki tudja szabadítani onnan Rodneyt, és Griffint.

Dr. Weir elfogadja a tervet. Utasítja Zelenkát, hogy tartson Sheppardel, arra az esetre, ha bármi baj lenne. Beleegyezik, bár nem szívesen. Radek nem igazán rajong az ötletért, hogy egy Pocsolyaugróra szálljon, ami az óceán fenekére készül - mi több még a tesztrepüléstől is vonakodott, ezért is "kérte" meg Rodneyt hogy ő menjen helyette.

Ezalatt McKay az agyrázkódástól szenved. Hallucinációja formájában jelenik Sam Carter alezredes a Csillagflotta Parancsnokságról, aki igen csini rózsaszín cuccosban áll McKay előtt. Ismét jön a régi nóta, hogy ki az okosabb. Sam meggyőzi Rodneyt, hogy az agyrázkódása miatt hallucinál, és a nála tapasztaltabb személyt hívta segítségül. Erre Rodney azt kezdi hinni, hogy csak a gyengélkedőben van, és elkezdi bökdösni a karját, hogy a traumából ébredjen fel, még arcon is csapja magát. Sam pedig közli Rodneyval, hogy a helyzetértékelése kiváló, és tényleg egy süllyedő ugró hátsó részében van.

McKay felfogja, hogy tényleg hallucinációja van Samről, és mialatt Sam megpróbálja feltartani Rodneyt, nehogy végrehajtsa az általa önmaga megmentésére szánt tervét, miszerint az Ugrót a süllyedés helyett úszó állapotba hozza. Sam, vagy pontosabban Rodney tudat alatti része kételkedik ebben az új tervben, ezért próbálja rávenni Rodneyt, hogy üljön a seggén, és ne tegyen semmit. Ezáltal esélyt adva a csapatának, hogy megmenthessék őt. Rodney folytatja az okoskodását Sammel, mire Sam közli vele, hogy mindaz amit most megvitat vele, azt Rodney pontosan önmagával vitatja meg. Vagyis Rodney másik fele sem hiszi, hogy a tervecskéje működhet.

Hirtelen leérnek a fenékre, és mikro repedések jelennek meg az ugrón, és a víz lassan kezd betörni. Sam ad Rodneynak egy ötletet, hogyan lassítsa le a vízbetörést, ami működik is. Rodney ezután még mindig azt hiszi, hogy a terve működhet és munkához lát. Sam erre taktikát vált, és egy percre zavarba hozza Rodneyt. Megjelenik neki fürdőruciban, és megcsókolja. Rodney egy ideig a hatása alatt van, majd rájön, hogy valami nem stimmel. Majd erre közli vele, hogy átlát rajta, és le akarja lassítani. Nem fogok bedőlni a tervednek szirén alezredes - mondja Rodney. Majd visszatér a munkájához.
Sheppard és Zelenka az oceán mélyén keresik egy másik ugróban keresik a biztonságos mélységet, ameddig képesek lesüllyedni. Szerencsére Zelenkának sikerül a pajzsot megerősítenie, így még mélyebbre lesznek képesek merülni. A keresést megkezdik.

Ezalatt McKay végez a kis munkájával az ugró hátuljában, és azt mondja Samnek, hogy mire felér a felszínre reméli, hogy eltűnik. Sam próbálja meggyőzni, de hiába. A többiekben képtelen megbízni arrogáns Rodney beindítja a rendszert, hogy felemelje az ugrót a felszínre, de a tervecskéje nem válik be. Így vagy fél óra energia ellátása kárba veszett. Az ugró az óceán fenekén maradt, a testén a mikro repedések kezdtek kitágulni. A hideg víz kicsit jobban áramlott be, így McKaynek a vizet fel kellett melegítenie, hogy életben maradhasson.

Sheppard és Zelenka képtelenek voltak meghatározni Rodney ugrójának a helyzetét, de felfigyeltek egy szokatlan dologra. Egy tengeri szörny körözött egy adott terület fölött már jó ideje. Úgy döntöttek odamennek, és meg is találták az ugrót. Megpróbáltak kapcsolatba lépni velük, de nem jött válasz. Sheppard erre vissza akarta vontatni az ugrót, de Zelenka közölte vele, hogy a túl sok víz miatt nem bírná ki a huzal a terhelést. Zelenka azonban rájött, hogy ha a pajzsot kitágítják a két ugró között, akkor ki tudják menteni Rodneyt, és Griffint. Így Sheppard leszállt közvetlenül McKay ugrója mögé.

Sheppard átszólt a rádión McKaynek, hogy itt vannak az ajtó túloldalán, és ha kinyitja az ajtót, akkor simán átsétálhat az övékbe. Azonban Rodney azt kezdte hinni, hogy ez is csak a hallucinációja része. Sam azonban meggyőzte Rodneyt, hogy bízzon meg a csapatában és nyissa ki a hátsó rekeszt. A barátai várják a másik oldalon, hogy hazavigyék. Sheppard és Zelenka berohant Rodneyért és átkísérték a másik ugróba, miközben a szörny a fejük felett húzott el. Rodney a másik ugróból még egy percre látta Samet, aki búcsút intett neki.

Írta: sgabor80


 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek