Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A2x13 Critical Mass (Kritikus tömeg)

Írta:
Brad Wright 
Carl Binder 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódtartalom

Atlantiszon, Zelenka egy csapattal az M7G-677-es bolygóra megy, hogy ellenőrizzék az ottani ZPM-et. Az irányító teremben Elizabeth, Sheppard, Ronon, és McKay a mélyűr érzékelőkön figyelemmel kísérnek két Lidérc hajót, akik igen nagy valószínűséggel egymásra lőnek.

A helyszín a Föld, a Csillagkapu Parancsnokság. Egy N.I.D. ügynök, Malcolm Barrett érkezik a Csillagkapu Parancsnokságra, egy igencsak rémisztő hírrel. A Tröszt soraiba ugyanis beférkőztek a Goa'uldok, és az egyik ügynökük elhelyezett egy bombát Atlantiszon.

A Goa'uldok ugyanis úgy vélik, hogy a Pegasus-Galaxis beli Lidércek fenyegetést jelentenek rájuk. Így egy ismeretlen Tröszt alkalmazott bombát helyezett el az egyetlen Csillagkapunál, ami összeköti a Pegasus-Galaxist a Földi kapuval. A bomba akkor lép működésbe, ha az Atlantiszi kapu tárcsázni próbálja a Földi kaput, ezáltal elpusztítva Atlantiszt az ottani Csillagkapuval együtt.

Atlantiszról viszont 2 óra 46 perc múlva a heti helyzetjelentést le fogják adni, de túl messze vannak ahhoz, hogy figyelmeztessék őket. Landry tábornok ezért utasítja Dr. Leet, találjon rá módot, hogy figyelmeztethessék Atlantiszt. Bár a Daedalus messze van, de van egy bolygó a Galaxisunk peremén. A P4M-399-es, ahova egy CSK csapatot küldenek, ők pedig onnan képesek lesznek továbbítani az adatokat a Daedalusnak. Dr. Novak továbbítja az üzenetet Caldwell ezredesnek. Kavanagh, az "okoskodó" szerint távol vannak egy mélyűri adáshoz, mire Hermiod azt mondja, hogy képes módosítani a hiperhajtűvet annyira, hogy hatótávolságon belül kerüljenek. Persze fenn áll a lehetőség, hogy a hiperhajtómű kiég.

Atlantiszon Sheppard, és McKay összefutnak Laura Cadman hadnaggyal, ki megkérte Sheppardöt, hogy maradhasson egy darabig. Rodney persze ennek nem igazán örül, a kettőjük "kis kalandja" miatt. Teyla megkéri Carsont, hogy kísérje el a szárazföldre, hogy megnézze Charint, aki igen közel áll Teylához. Az irányító teremben elkezdik a tárcsázást, eközben McKay megkapja a Daedalusról továbbított üzenetet, és felkiált, hogy álljanak le a tárcsázással.

Dr. Weir csapatokat szervez, a Város átkutatására, és utasítja McKayt, hogy dolgozzon együtt Laura Cadman hadnaggyal, aki mellesleg bomba szakértő, mint azt Sheppard állítja. Hogy ne kockáztassanak egy esetleges detonációt, így Weir elrendeli a Csillagkapu műveletek lezárását. Szerencsére, csak egy csapat van távol, Zelenkáék, aki kénytelen lesz ott maradni azon a "Pán Péter" típusú bolygón a gyerekekkel (A gyermekkor vége). Majd Weir üzentet küld a Daedalusnak, hogy térjenek vissza Atlantiszra, hogy kihallgathasson mindenkit a hajóról, mivel lehetséges, hogy a gyanúsított a fedélzeten tartózkodik. McKay erre felszisszen, mivel így nem tudnak majd kapcsolatot tartani a Csillagkapu Parancsnoksággal. Válaszul továbbítanak egy üzentet, hogy a figyelmeztetést megkapták, és a tárcsázást felfüggesztették. Azonban kaptak még egy üzenetet a Földről, hogy a bombához tartozó detonátor nem a Földön van.

Azért, hogy elkerüljék a tárcsázást Rodney, kikötötte a Z.P.M.-et az energia ellátásból, nehogy megkockáztassanak egy túltöltődést. Ezalatt Sheppard alezredes és csapata átfésülte a Várost, a szabotázs nyomai után kutatva, de nem jártak sikerrel. Egyszer csak megmagyarázhatatlanul a kapu elkezdte tárcsázni a Földet. Mivel a Z.P.M.-et leválasztották az energia ellátásról, így a tárcsázás ugyan végbe ment, de kapcsolat nem jött létre az energia ellátás hiánya miatt. Csakhogy a tárcsázás elterelő hadművelet volt, és a Város jeleket kezdett sugározni. A két cirkáló felfigyelt a jelre, és Atlantisz felé vették az irányt. Újra álcázni fogják majd a Várost, és a jeladót valami roncsba helyezik, ami az Ostrom után megmaradt.

Teyla a bomba problémát ezalatt háttérbe szorítja, mivel egy emberi problémára koncentrál. Beckett, aki Teylálval együtt ment a szárazföldre megvizsgálta a haldokló Charint, és elmondja Teylának, hogy Charin szíve nem pumpál annyi vért, hogy az életben tartsa őt. De van rá gyógymód, amit Teyla örömmel hall. De Charin úgy véli, hagyniuk kellene, hogy meghaljon természetes úton, és azt, hogy felkészítsék őt a Gyűrű Szertartásra. A Lidércek miatt, Teyla népe számára, ez a szertartás nagy megtiszteltetésnek számít azoknak, akik elég hosszú ideig élnek. Adott személy halála után a testet középre helyezik égy gyűrű alakzatot formálnak, ezzel szimbolizálva az Ősöket.

Dr. Beckett elmagyarázza Teylának, hogy a Földön ilyen esetekben egy szívritmus-szabályzó készüléket alkalmaznak, így ezzel meg tudnák növelni Charin életét, akár évekig is. Charin ezt visszautasítja, és Teyla megérteti Dr. Beckettel, hogy Carin csupán nyugalomban szeretne meghalni. Carson ugyan nehezen, de tiszteletben tartja a döntését. Mikor Charin meghalt, a ceremónia elkezdődött, és Teyla elénekelte a kísérő dalt, ami az Athoszi temetés gyászéneke.

A Földön, Harriman őrmester, jelentést tesz Landry tábornoknak, hogy a Daedalust visszahívták Atlantiszra, és már nem is tudnak kapcsolatba lépni velük, mivel hatótávolságon kívül vannak. Atlantiszon keresik, hogy ki lehet a felelős, a kialakult helyzetért, és a Daedalus megérkezése után megkezdik a kihallgatásokat. Dr. Weir vezeti a kihallgatást, és az első a listán a "mindenki átal" gyűlölt Kavanagh. Weir kihallgatja Kavanaght, aki dacolva Weirrel, a fejéhez vágja, hogy alkalmatlan az expedíció vezetésére. A vezetőség összegyűl a Tanács teremben, és döntést kell hozniuk, arról, hogy ha tényleg Kavanagh az emberük, akkor hogyan szedjék ki belőle az információt. Ronon felajánlja, hogy adjanak neki egy lehetőséget, és kiszedi Kavanaghból a kódot, ami meggátolja a Z.P.M.-et a túltöltődésben. Caldwell ezredes a "rendkívüli idők, rendkívüli lépést" kívánnak meg elven meggyőzi Weirt, aki engedélyt ad Rononnak erre a lépésre.

A Város tehetetlenség csillapítói azonban elkezdtek feltöltődni, ami hatással van a Város csillaghajtóműjére. Minthogy a Város egy hatalmas űrhajó, és az energia, ami szükséges a starthoz, elegendő, hogy túltöltse a Z.P.M.-et. Idő közben viszont a Lidérc hajók is a bolygó körüli pályára értek, és elkezdték a letapogatást. A Z.P.M.-re pedig szükség van az álcázás fenntartása miatt.

Később, Cadman hadnagy felfedezte, hogy a Daedalus parancsnoka Caldwell ezredes képes volt hozzáférni a szükséges rendszerekhez, ami előidézheti a túltöltődést. Ezen információ birtokában Weir kérésére, Hermiod lesugározta az ezredest a Tanács terembe, figyelmeztetés nélkül. Mikor Sheppard és Weir szembeszállt Caldwellel, az ezredes hirtelen fényleni kezdett a szeme, és Goa'uld hangon kezdett beszélni. Ere Sheppard fegyvert fogott rá, a Goa'uld pedig figyelmeztette, hogy semmi esélye sincs ellene.

Ronon nekirontott Caldwellnek és a padlóra küldte. Majd Sheppard a kézi sokkolót használta, hogy az ezredes visszanyerje az irányítást a saját tudata felett. Miután ez sikerült neki, megadta a kódot, amivel hatástalaníthatják a detonációt. Sheppard az utolsó pillanatban rohant a vezérlőbe, hogy átadja Rodneynak a kódot, ezzel megakadályozták a Z.P.M. túltöltődését. A Lidérc hajók nem találtak semmit, így hát elhagyták a körzetet.

Később, Hermiod az Asgard sugártechnikával el tudta távolítani Caldwell ezredesből a Goa'uldot. Időközben, Zelenaka csapata is visszatért az M7G-677-esről. Rodney, amint meglátta Radeket, egyből megkérdezte, hogy mi történt. Erre Radek, azt mondta, hogy ne is merjen megszólalni. Dr. Weir az irodájában tűnődött a dolgokon, és megkérte Carsont, hogy vizsgáljon meg mindenkit, hogy kizárják a még a lehetőségét is, hogy bárki másban is legyen Goa'uld. Emellett aggódik amiatt is, hogy túl messzire ment Kavanagh megítélésével kapcsolatban is. Sheppard próbálta megnyugtatni Weirt, azzal, hogy azt tette, amit kellett.

Írta: sgabor80


 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek