Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A2x09 Aurora (Aurora)

Írta:
Brad Wright 
Carl Binder 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódtartalom

A Z.P.M. ellátja Atlantiszt energiával, és a kisseb rendszereket fokozatosan visszakapcsolják. Ezek között rátalálnak egy leszállásjelző berendezésre, ami irányítja a távoli hajókat, hogy visszatérjenek Atlantiszra. A mélyűr érzékelőkkel rátalálnak egy Ős csatahajóra, az Aurorára, és megtudják, hogy a hajó Pegazus Galaxis szélén található. Sheppard meg is jegyzi, hogy egy Ős csatahajó. Rodney egyből kontráz rá: Hogy felcsillant a szeme. Mivel nincs kapu a közelben, és a csatahajó elérése mintegy 42 millió évbe telne, csak a Daedalus jöhet számításba.

Dr. Weir ráveszi Caldwell ezredest, hogy vigye magával Sheppardöt és csapatát. Cadlwell ugyan ellenkezik kezdetben, és azt kifogásolja, hogy az emberei így nem fognak elég tapasztalatot szerezni, de a végén kötélnek áll. Megkéri Weirt, hogy Sheppardék 1 órán belül legyenek készen, de amint a hídra érnek a csapat már ott van, Sheppard pedig kitörő vigyorral az arcán falatozza a csokoládét.

A Daedalus eléri az Aurorát, és felfedezik, hogy egy kis Lidérc hajó is a körzetben tartózkodik. Caldwell tűzparancsot ad, nehogy a Lidércek megzavarják őket. Miután a célpont megsemmisült megközelítik az Aurorát, és látják, hogy komoly sérülést szenvedett. Sheppard megjegyzi, hogy pokoli harcot vívhattak, Ronon pedig hozzáteszi, hogy vesztettek. Sheppardéket átsugározzák az Aurorára és megkezdik a felderítést.

A fedélzeten rengeteg sztázis kapszulát találnak, benne a teljes legénységgel. Miután Dr. McKay újra aktiválta a hajó létfenntartó rendszerét, megtudta, hogy a legénység olyan öreg, hogy ha felébresztenék őket, akkor azonnal meghalnának. Azonban az agyműködésük még a mai napig is tart. Nyilván valóan a legénység tudat alatt osztozik valamin, annak ellenére, hogy sztázisban vannak. Minthogy jól jönne, ha "cseveghetnének" az Ősökkel, ezért Rodney rákérdez Teylára, hogy találtak-e üres kapszulákat, mire Teyla azt feleli, hogy igen.

Teyla, és Ronon segítségével McKay elhelyezi Sheppardöt a sztázis kapszulába, hogy kommunikálni tudjon a többiekkel, és elmondja, hogyan tudja leválasztani magát róluk bármely pillanatban. Sheppardnek kétségei vannak, Rodney pedig a szokásos zseni dumával jön elő.
- Talán nem bízik bennem - kérdi Rodney?
- Nem - válaszolja Sheppard.
Minthogy minden oka megvan rá. Teyla szerint mérlegelni kell, hogy Rodney és Sheppard közül melyikük lenne a nagyobb veszteség. Hát persze, hogy Rodney lenne az.

Rodney működésbe hozza a berendezés, Sheppard pedig egy másodperc alatt az Aurora fedélzetén találja magát. A hajó teljesen sértetlen, és úgy néz ki, mintha Sheppard a valós időben lenne. Körülnéz egy percre, de ez a nézelődés nem tart sokáig mivel belefut az Aurora egyik legénységi tagjába, aki felettébb megdöbbenve kérdi tőle, hogy kicsoda, és mit csinál itt ezen a lezárt területen. Bemutatkozik neki, és minthogy ki venné be a mesét, arról, hogy "ez nem a való világ" a "srác" riassza a biztonságiakat. Sheppardöt a hídra kísérik, ami egy "cseppet" jobb állapotban van, mint ahogy azt megtalálta Sheppard csapata. Sheppard elmondja az Aurora kapitányának, hogy kicsoda, és hogy találtak rá a hajóra. Hozzáteszi, hogy a legénység sztázisban van, és ez nem a valóság, ami körülöttük van. Látva, hogy senki nem akar hinni neki, bizalmas beszélgetést kér a kapitánytól. Meg is kapja. És hoppá, máris az Auróra egyik börtön cellájában találja magát. Ez aztán igen. Közli, hogy nem ilyesmire számított.

Sheppard elmondja, hogy Atlantiszról jött. Persze a 10.000 évvel későbbi Atlantiszról. Ugyan ki venné ezt be első hallásra. Az első tiszt, Trebella, sürgeti a kapitányt, hogy inkább a hiperhajtómű módosítással kellene foglakoznia, mint Sheppardre hallgatnia. A kapitány elmondja, hogy megpróbálják módosítani a hiperhajtóművet, hogy gyorsabban érjenek vissza Atlantiszra. Shpeeard, még mindig azt bizonygatja, hogy az az Atlantisz, többé már nem létezik, és a Lidércek nyerték meg a háborút, az Ősök pedig visszamentek a Földre. Sheppard megtudja, hogy a kapitánynak fontos adatok vannak a birtokában, ami a Lidércek technológiai gyengeségéről szól. Trebal tovább sürgeti a kapitányt, hogy menniük kellene. Sheppard magára marad. Éppen csak sikerül kijutnia, és beszámol McKaynek a történtekről.

Ronon és Teyla további felderítést hajt végre a hajón, Sheppard pedig, Caldwell ezredes engedélyével visszamegy a virtuális valósába, hogy megtudja, mi is az az információ, ami segíthet a Lidércek ellen. Közben a Daedalus, két Lidérc cirkáló jelenlétére figyeltek fel. Caldwell közli Rodneyval, hogy úgy 1 óra alatt ideérhetnek a "vendégeik". 30 percet ad Rodneynak, hogy végezzenek mindennel, és hogy eltűnhessenek. Nem lenne bölcs dolog, hogy a Lidércek tudomást szerezzenek róla, hogy Atlantisz mégsem pusztult el.

Sheppard azzal az ürüggyel, hogy beismerő vallomást tesz, magához akarja csalogatni a kapitányt, de helyette Trebellát, az első tisztet kapja meg. Elmondja, hogy milyen nagy szükségük lenne az információra, ami a kapitány birtokában van, mivel a Lidércek még mindig sok gondot okoznak. Úgy tűnve Trebella elhiszi Sheppard "meséjét" biztosítja, hogy majd beszél erről a kapitánnyal.

Teyla és Ronon az Aurora felderítése során rátalálnak egy ős nő holttestére bukkannak. A mellette levő kapszulában pedig egy Lidércre. Teyla azonnal oda hívja Rodneyt. Ezalatt Sheppard, egyre türelmetlenebb, és ismét beszélni akar az első tiszttel. Az őr, aki bejön közli vele, hogy most nem lehetséges. Sheppard megelégeli, és az őr szeme láttára eltűnik. Vár egy kis ideig, majd visszatér és lefegyverzi az őrt. Szó szerint az őr meg sem tud szólalni a látottak kapcsán.

Rodneyék tájékoztatják Caldwell ezredest a Lidércről, aki azonnal kisugározza őket onnan. Rodney győzködi Caldwellt, hogy engedje vissza őket, mivel Sheppard biztosan valami fontos dolog miatt van még mindig a kapszulában. 15 percet kap rá - mondja Caldwell. Rodney egy kissé kiakadva, mondja, hogy -honnan veszik a Caldwellhez hasonlók az ilyen önkényes számokat. Erre Caldwell közli, hogy az idő lejárta után el fogja pusztítani az Aurórát.

Sheppard eljut a kapitányhoz, de mielőtt bármit is be tudna bizonyítani, Trebella megbénítja Sheppardöt, és a biztonságiakkal visszaviteti a cellába. A kapitány kezd hinni Sheppardnek, de Trebella eltereli a figyelmét a dolgokról.

McKay felfigyel arra, hogy Sheppard eszméleten "odabent", és nem tudja miért. Úgy dönt, hogy ő is beszáll a játékba, és Sheppard után meg. Elmagyarázza Teylának, hogyan tudja manuálisan megszakítani a kapcsolatot, majd befekszik a kapszulába. Bár nem jut messzire, és a biztonságiak őt is Sheppard mellé zárják. Rodney a szokásos mellébeszélő szöveggel próbálja lehengerelni a biztonságiakat, de nem jön be neki. Sheppad nagyon csodálkozik, hogy látja McKayt, és biztosította, máris sokkal jobban érzi magát.

Caldwell türelmetlenkedik, Teyla pedig húzza az időt, hogy McKaynek legyen ideje megoldást találni. Mikor Rodney elmondja, hogy van egy Lidérc az egyik kapszulában, Sheppard rájön, hogy biztosan az első tiszt lesz az. MacKy kilép a rendszerből, hogy hatástalanítja a cellát. Sheppard nyugodtan kisétál, és az ezután érkező biztonságiak is pár másodperccel később már fekszenek is. Ezután visszatér Sheppardhöz, és elindulnak, hogy keressenek egy terminált.

Útközben távolról megpillantják Trebellát. Rodney egyből meg is jegyzi, hogy a csaj egy bombázó. Sheppard közli vele, hogy reméli tudja, hogy egy Lidérc után csorgatja a nyálát. Erre azt válaszolja, hogy - tudja, és undorodik is magától. Ezután Mckay hozzáfér az Aurora virtuális rendszeréhez, megtudja, hogy a Lidérc technológiára vonatkozó információt a Lidérc kitörölte. Rá is jönnek, hogy miért is van még mindig itt a Lidérc. A hiperhajtómű módosításával ráteheti a kezét az intergalaktikus hajtóműre, mivel a Lidércek hajóján levő hiperhajtómű nem olyan fejlett. Ezáltal a Lidércek képesek lennének elérni a Földet is. A kis beszélgetésük során Rodney megjegyzi, hogy két lidérc cirkáló tart feléjük, Sheppard pedig majdnem "startlövést" ad Rodneynak a kilépésre, mivel ezt elfelejtette közölni.

McKay ismét kilép, hogy megbuherálja a Lidérc kapszuláját, Sheppard pedig a hídra siet, és közli a kapitánnyal, hogy Trebella az első tisztje egy Lidérc, és a valódi első tiszt már régen halott. Csupán a módosított hiperhajtómű terveire van szüksége, és a Lidércek technológiájáról szerzett információkat kitörölte. Hírtelen Trebella furcsán kezd viselkedni, és eltűnik a színről. Sheppard azt mondja, hogy - reméli ez már elég bizonyíték rá, hogy igazat mondott. A kapitány azt mondja átadja a kér információt, Sheppard viszont közli vele, hogy Trebella kitörölte. Így hát az adatok elvesztek. Semmi más nem akartak, csak visszajutni Atlantiszra, és tósztot mondani a győzelemre - mondja a kapitány. Sheppard közli vele, hogy két Lidérc cirkáló tart feléjük, és nincs sok idejük.

McKay közben bajba keveredik, és mire Sheppard kijön a Lidérc majdnem elkapja mindkettőjüket, de időben ártalmatlanítják. A Lidérc levágja a szokásos dumát, hogy mind meghaltok, bla-bla-bla, mire Sheppardék agyonlövik. Teyla és Ronon már a Daedaluson vannak, Sheppard egy percre még visszamegy, hogy megkapja a kapitánytól az Auróra megsemmisítéséhez szükséges kódot. Miután végzett Caldwell ezredes a Daedalausra sugározza mindkettőjüket. Az Auróra kapitánya elbúcsúzik a legénységétől, és elmondja, hogy soha nem térhetnek vissza Atlantiszra. De az Aurorára mindig is emlékezni fognak - teszi hozzá. Ezután a Daedalusról megsemmisítik az Aurorát, és a detonáció magával rántja a két Lidérc cirkálót is. Visszatérve Atlantiszra beszámolnak Dr. Weirnek a történtekről, és ahogy John megígérte az Auróra kapitányának koccintanak az Aurórára és legénységére.

Írta: sgabor80


 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek