Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A2x07 Instinct (Ösztön)

Írta:
Treena Hancock 
Melissa R. Byer 

Rendezte:
Andy Mikita


Epizódtartalom

Sheppard alezredes csapata, egy eddig fel nem derített világon levő faluba lép be. A területen levő épületeket sűrű homály borítja. Belépve egy bárba, találkoznak a helyiekkel, akik igencsak meglepődnek a csapat jelenlétén. Goran látja, hogy a csapat képes megvédeni magát, így "megkéri" őket, hogy távozzanak. Callem, a fogadós "szembeszáll" vele, mivel szerinte a Daimos hamarosan ismét lecsap. Kicsit később megtudják, miért tartózkodik mindenki a házban.

Goran leírja a Daimost, ami pontosan ráillik egy Lidércre, és ebből a csapat levonja a következtetést. Megtudják, hogy 10 évvel ezelőtt egy hajó zuhant le az égből. A falusiak odamentek a roncshoz, és mivel nem mertek kockáztatni, ezért végeztek az összes étben maradt Lidérccel, a holttesteket pedig elégették, de valószínűleg egy mégis túlélte valahogyan. Ez minden két, vagy három havonta eljön, hogy táplálkozzon a falusiakból.

Ronon önként vállalja, hogy másnapra levadássza azt a Lidércet. Egyedül van, így hát könnyen végezni tud majd vele, mielőtt ismét táplálkozna - monjda Ronon. De Sheppard kitart amellett, hogy együtt fognak végezni vele. És nappal indulnak el, hogy becserkésszék a Lidércet. Callem közli velük, hogy az italt ő állja. Rodney, mint mindig a hasára gondol, és hozzáteszi, hogy ne felejtse ki az ételt is. Másnap belekezdenek a keresésbe. Az erdő 1000 négyzet mérföld terület széles, úgyhogy jó kis móka lesz átfésülni. Teyla hamarosan érezni kezdi a teremtmény jelenlétét, de az érzés valahogy másnak tűnik, mint korábban - mondja ő.

Ronon észreveszi a lényt, majd üldözőbe veszi, aki egy közeli barlangba menekül. Odabent rátalálnak a Lidércre, aki egy nőstény. Egy idős ember mögé menekül, akit az apjának hív. Ronon csőre töltött fegyvert szegez felé, de az öregember megnyugtatja őket, hogy a "lánya" nem táplálkozik másból. Ezt persze mindenki hitetlenkedve fogadja. Zaddik elmondja, hogy ő is ott volt azon a napon, mikor a falusiak végeztek a lezuhant hajó túlélőivel, de amikor rátalált a fiatal Lidérc lányra, képtelen volt megölni őt. Elvitte onnan, és elrejtette egy elhagyott bányában. Egy ideig elegendő volt számára a hagyományos étel, de később csillapíthatatlan éhség lett rajta úrrá.

Zaddik azt mondja, a saját tudása alapján felhasználta az erdő természeti kincseit, hogy készítsen egy folyékony alapú vegyületet, ami elnyomja a Lidérc éhséget. Ellia, a Lidérc lány, nem jelent fenyegetést senkire sem - mondja Zaddik. Azt javasolja, hogy inkább a másik Lidérccel kellene törődniük, aki még életben van.

Visszatérve Atlantiszra, Sheppard jelenti a dolgot Dr. Weirnek, és Dr. Beckettnek, aki szemlátomást mérve igen izgatott lesz. Azt mondja, szeretne elmenni arra a bolygóra, hogy ellenőrizhesse, a gyógyszer, tényleg hat-e vagy sem, mivel ez tovább segítheti az ő, és a csapata munkáját. Ugyanis egy ideje egy Lidérc retrovíruson dolgoznak, aminek a segítségével képesek lennének elnyomni az Iratus bogár elemeit az emberi DNS-ből.
Eliia és Zaddik a "laborban" kotyvasztanak, és a beszélgetésük kapcsán Teyla és Rodney döbbenten állnak. Hihetetlen, hogy egy Lidérc, apjának szólítson egy embert. Roney szerint csak színjáték az egész, de Teyla meggyőzi, hogy szerinte nem. Ha a lány gyilkos lenne, már rég végezhetett vonlna Zaddikal - mondja Teyla. Beckett visszatér Sheppardel a bolygóra, és munkához lát. Sheppard elmegy a faluba, hogy beszéljen az emberekkel. Zaddikot lenyűgözi a technológia, amivel Dr. Beckett rendelkezik. Ellia ezalatt a barlangban tartózkodik, és igyekszik mindenkinek kedvére tenni. Ronon, akinek minden oka megvan, hogy pikkeljen a Lidércekre, feszültséget teremt, amitől Ellia, mint egy Lidérc királyő elkezd sikítani. Ronon pedig ismét fegyvert szegez rá. Teyla kérdőre vonja Ronont, viszont közli vele, a tényen nem változtat, hogy ki is a lány valójában. Ezután Sheppard közli Teylával, hogy egy újabb áldozat volt a faluban. Szóval tényleg van egy másik Lidérc is.

Teyla megkéri Elliát, hogy segítsen nekik megtalálni a másik Lidércet, de Ellia először nem áll kötélnek. Azt mondja, nem tetszik, amit lát, ha rákapcsolódik a másik Lidérc elméjére. Végül sikerül meggyőznie őt, és fákat, majd egy folyót láthatunk. Zaddik elmondja, van egy folyó keletre. Sheppard, Ronon, és Teyla "felnyergelnek" és a másik Lidérc nyomába erednek.

Mialatt Carson a minták elemzését végzi, Zaddik megosztja vele Ellia jövőjéről való terveit. Mondja, hogy hamarosan meg fog halni, és akkor a lány teljesen egyedül marad. Carson ezután megmutatja neki, min dolgozik, de figyelmezteti, hogy még csak laboratóriumi kísérletek során tesztelték a Lidérc retrovírust, de talán Ellia segítségével tökéletesíthetik. Ezután Rodney ront be a barlangba, és kihívja őket, hogy mutasson nekik valamit. Minhogy Ellia mindent hallott Carson és Zaddik beszélgetéséből, beadja magának a retrovírust. Odakint felfedezik, hogy a falusiak egy kisebb csoportja is vadászni kezdett. Kapcsolatba lépnek Sheppardel, és közlik vele a helyzetet, ő pedig utasítást ad, hogy térjenek vissza a barlangba.

Mikor visszatérnek a barlangba, Carson döbbenten látja, hogy Ellia beadta magának a retrovírust. Ezáltal fogalma sincs róla, hogy milyen hatást fog ez kifejteni a lányon. Ismét felveszik a kapcsolatot Shepparddel, és közlik vele a fejleményeket. Carson megemlíti, hogy Ellia meghallhatta, amint Zaddikkal a retrovírsról beszélnek, és a lány önhatalmúlag beadta magának a szert. Rodney és Beckett önként indul útnak, hogy megtalálják Elliát. Ellia közben visszamegy a barlangba, és elmondja az "apjának" az igazat. Hogy a szérum, amit készített nem hasznát.

Visszaemlékezés egy korábbi eseményre: Két évvel ezelőtt Zaddik önként hagyta, hogy Ellia táplálkozzon belőle, míg sikerül a formulát tökéletesítenie.

Ezután pár perccel Ellián kezd mutatkozni a retrovírus hatása. De sajnos pont a fordítottját érte el vele, mint ahogy azt szerette volna. Zaddik, segíteni akart neki, de arrébb lökte, hogy megóvja őt, ezután elmenekült. Ronon rátalált a másik Lidérc táborára, de ő nem volt ott. Eközben Rodneyt, és Carsont megtámadta a másik Lidérc. A pisztolylövések hallatán Sheppardék elindultak megkeresni a többieket. Mielőtt a hím Lidérc táplálkozhatott volna Rodneyból, Ellia megjelent, és végzett a Lidérccel, majd McKay felé fordult. Carson rálőtt Elliára, eltalálva a vállát, aki rémülten elfutott előlük. Ezalatt, Zaddik is megjelenik, aki szintén a "lányát" keresi, és miután véletlenül rátalál, Ellia a zavart tudata miatt megragadja, és elhajítja. Ezután egy hatalmasat sikít, minta csak fel akarta volna hívni a figyelmet arra, hogy merre találják meg Zaddikot.

Később Sheppard csapata, beleértve Beckettet, és McKayt is rátalálnak Zaddikra, aki "elég rossz bőrben van". Goran, és a csapata is megérkezik, és észreveszik a földön fekvő Zaddikot. Zaddik rákérdez, Goranra, hogy nem ismeri meg, erre Goran hitetlenkedve mondja, hogy - ez nem lehet igaz. Hiszen a fiát 2 éve elvitte a Daimos. Goran azt mondja, hogy a fia most lenne 34 éves, és ezt Zaddik meg is erősíti. Mindenki megdöbbenve áll, mikor megtudják, hogy az előttük fekvő "öregember" Zaddik, Goran fia. Majd hírtelen feltűnik Callem és, mint aki a saját vesztébe akar rohanni, arra bíztatja a többieket, hogy kapják el a lényt. Sheppard erre lenyugtatja, hogy maradjon a "seggén" és ezt a dolgot bízzák csak rájuk. Zaddik haldoklik, arra kéri az apját, hogy ne hibáztassa Elliát. Elmondja, hogy nem sokkal azelőtt veszítette el a feleségét, és a fiát egy járványban, mielőtt az a Lidérc hajó becsapódott volna. Kezdetben Ellia is olyan táplálékon élt, mint bármely más ember, de egy idő után jelentkeztek rajta az éhség tünetei. Ekkor Zaddik, szabad akaratából hagyta, hogy Ellia táplálkozzon belőle, amíg tökéletesíteni nem tudja a formulát. Sheppard rákérdez, hogy - ezután senkiből se evett-e - mire Zaddik azt mondja, hogy nem. Beckett elmondja, hogy semmit sem tehet érté, legfeljebb csak a fájdalmát tudja csökkenteni.

Sheppad maga mellé rendeli Teylát és Ronont, majd elindulnak, hogy megkeressék Elliát. Beckett figyelmezteti őket, hogy Ellia sokkal fürgébb, mint az eddig látott bármelyik Lidérc, és teljesen kiszámíthatatlan. Később Beckett bejelentkezik a rádión, és közli, hogy Zaddik meghalt. Majd Teyla megérzi Ellia jelenlétét, és megpróbálja rávenni, hogy térjen vissza velük békésen, hogy Carson segíthessen neki. Röviddel ezután Ellia ráveti magát Teylára, aki a "harc" során egy időre eszméletét veszti. Hírtelen feltűnik Ronon, és lead egy lövést Elliára, akinek ez "meg sem kottyan" majd elszalad. Sheppard úgy dönt, egyedül veszi üldözőbe, Ronont pedig utasítja, hogy maradjon Teyla mellett. Röviddel ezután Teyla magához tér, és kérdi, hogy Sheppard merre van. Ronon azt mondja, parancsot kapott tőle, hogy maradjon itt. Teyla azt mondja, időnkét mi magunk döntjük el, hogy egy parancsot be kell-e tartani, vagy sem. Rononnak ennél nem is kell több, és azonnal Sheppard után ered.

Kicsit később Sheppard megtalálja Elliát, és elég közel kerül hozzá, hogy egy rövid sorozatot adjon le a fegyverével, ám Ellia ráugrik Sheppardre, és mély sebeket ejt az alkarján. Röviddel ezután Ronon is megérkezik, és ketten képesek voltak végleg leteríteni Elliát. Ronon látja, hogy Sheppard alkarja meglehetősen véres, és megkérdi tőle, hogy rendben van-e, mire Sheppard azt válaszolja, hogy igen. Végül Ronon azt mondja, hogy képtelenek lettek volna meggyőzni Elliát arról, hogy visszajöjjön velük.

Írta: sgabor80


 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek