Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A2x05 Condemned (Elítélve)

Írta:
Sean Carle 
Carl Binder 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódtartalom

Sheppard alezredes Dr. McKay, Teyla és Ronon Dax az egyik pocsolyaugró fedélzetén egy új bolygó felé tartanak, ahol szerintük még korábban nem jártak. Mikor megpillantják a füstöt John úgy dönt, hogy leszáll az ugróval.

A tábor, amit találnak erősen elhanyagolt állapotban van, a házak teljesen kiégtek. Nem sokkal ezután figyelmeztetés nélkül nyílzápor zúdul rájuk, melyek közül az egyik átfúródik Ronon lábán. Néhány lakos ég a vágytól, hogy megvédje az otthonát. Mikor a lakosok megpróbálnak lecsapni Sheppard csapatára, hirtelen egy hajó ereszkedik le az égből, és egy lökéshullámmal elsöpri a támadókat. A csapat visszatér az ugróba, a hajó pedig utasítja Seheppardöt, hogy kövesse őket a szárazföldre.

Miután elérik a szárazföldet, Sheppardék köszönetet mondanak Marinnak, aki elküldte eléjük Olesia nevű hajót. Ezután találkoznak az Elöljáróval, és megtudják, hogy a Csillagkapu egy elszigetelt büntető kolónián található, ami hasonló az Alcatrazhoz. Ott, ahol a lidércek szabadon táplálkozhatnak a Olesia legerőszakosabb elítéltjeiből. Sheppard egy magán rádió beszélgetést kér, és jelentést tesz Dr. Weirnek, aki kételkedik ennek a halálbüntetésnek a jogosságában. Utasítja Sheppardöt, hogy térjenek vissza Atlantiszra, mielőtt tárgyalásokba kezdenének egy Olesiai ásvány ügyében.

A sziget fölött az ugrót célba veszik a "légelhárító" ütegekkel, olyan technológiát használva, amire McKay nem is számít. De már túl késő, és az egyik becsapódik az ugróba, és az zuhanni kezd, ami végül néhány méterre ér földet a kaputól.

A csapat fogságba esik, és megkötözve a tábor egyik házában kötnek ki. Ott találkoznak Torrellel, aki a foglyok kijelölt vezetője. Követeli McKaytől, hogy javítsa meg az ugrót, amivel eljuthatnak a szárazföldre. Ezalatt az Olesiai rabok megismerkednek a csapattól elszedett fegyverekkel, és felszerelésekkel, beleértve a rádiókkal.

Visszatérve az ugróhoz, McKay megismerkedik Eldonnal, akinek a szakértelme alapján hoztak létre számos fegyvert, a szigeten talált természetes ércekből. McKay eltávolít egy letört vezérlő kristály darabot az egyik vezérlő tábláról, és közli, hogy lehetetlen megjavítani. Mivel a kapunál nincs tárcsázó, amiből ki lehetne szedni, ezért mint állítja semmiképpen sem tudja megjavítani az ugrót. Azonban Eldon biztosítja McKakyt, hogy ha nem javítja meg az ugrót, akkor Torrell, a következő eljövetelnél őket fogja átnyújtani a Lidérceknek, hogy vadásszanak rájuk.

Mivel a csapat nem érkezik vissza a megadott időben Atlantiszra, Dr. Weir személyesen utazik el egy csapat élén, hogy beszéljen az Olesiai kormány vezetőjével.

McKayt visszaviszik a táborba, ahol Torrell döntés elé állítja, hogy a társai közül ki haljon meg elsőnek, mivel nem működik együtt velük, és nem javítja meg a hajót. Kap egy kis időt, hogy gondolkozzon rajta, ezalatt Eldon elmondja, hogy az Olesiai kormány azokat a bűnözőket is erre a szigetre küldi, akik kisebb vétségeket követtek el. Válaszul arra, hogy a sziget táplálék lakossága lecsökkent.

Dr. Weir találkozik az Olesiai Vezetővel, aki elrendeli a keresést a szigeten. Weir biztosítja, hogy mindenkinek az lenne a legjobb, ha a megtalálná csapatot.

Az őrök pihenőt tartanak, ekkor Eldon visszatér egy késsel, és megígéri, hogy kiszabadítja őket, cserébe pedig őt magukkal viszik. McKay ismételten kihangsúlyozza, hogy nem tudja megjavítani az ugró tárcsázóját, de Sheppard látja rajta, hogy hazudik. Nyomás alatt elmondja, hogy van egy apró remény. Eldon elvágja Dex kötelét, aki erre a torkának szegezi a kést, amíg Sheppard engedelmességre nem szólítja. Kiszabadulnak, de nem vették észre a rádiót, ami mellettük be volt kapcsolva.

Mielőtt elérnék az ugrót, Sheppard felismeri, hogy túl könnyen ment a dolog. Hamarosan egy Lidérc Dárda repül lép ki a kapuból, és a támadástól tartva elrejtőznek. Miután a veszély elmúlik visszatérnek az ugróhoz, ahol Rodney hozzákezd a javításokhoz.

Eközben az Olesiai Vezető egy megbeszélés alatt mentegetőzik a dolgok lassú folyamata miatt egy kedves Lidérc parancsnok előtt. A Lidérc felszólítja, hogy a következő eljövetelkor sokkal bőségesebb táplálékra lesz szüksége, mivel a szigeten található bűnözők létszáma nem elegendő. A Vezető megígéri, hogy felgyorsítja a dolgokat.

A Dárda elhagyja a bolygót. Marin tájékoztatja Weirt a valódi helyzetről. Arról, hogy a Vezető visszavonta a kereső csapatokat a szigetről, és sok embert tartóztattak le, meghatározhatatlan okból, hogy növeljék a sziget népességét. A Vezető megjelenik némi katonai kísérettel, és Marint bíróság elé állíttatja, garantálva, hogy az ilyen incidens ne történjen meg ismét. Azonban Weir ezt nem veszi be, és mielőtt a Vezető katonái bármit is tehetnének, Weir csapata fegyveres erővel védi meg magát, majd elhagyják a szárazföldet.

Sheppard, Dex, és Teyla otthagyja az ugrót, hogy felvegyék a harcot Torrell támadó csapatával. Éppen akkor, mikor sikerül egy pár embert Torrell csapatából kiütni, Sheppardék ismét fogságba esnek. Nem sokkal utána Rodneynak sikerül energiát nyernie az ugró tárcsázójához. Miközben folyik a tárgyalás a szökésről, egy Lidérc cirkáló ereszkedik a tönkrement ugró fölé. McKay visszamegy a vezérlőhöz, és rájön hogy ismét meg fog halni, de sikerült energiát irányítani a fegyver vezérlőbe. A kilőtt drón eltalálja a cirkálót, és arrébb löki, de egy másik is érkezik.

Weir a rádión kapcsolatba lép a csapattal. Sheppard elkéri Torrelltől a rádiót, és arra kéri Weirt, hogy tárcsázzanak egy biztonságos bolygót. Torrell és a foglyok elmenekülnek a bolygóról. A kettes ugró ezután tárcsázta Atlantisz, és a csapat Eldonnal együtt átfutott a kapun, mialatt a Lidérc cirkáló tüzet nyitott rájuk. Mindenki átjutott, Weir megkönnyebbülten követte őket.

A szárazföldre nem vár látogatók érkeztek. A Vezető kinézett az ablakon, és iszonyú rettegés fogta el, amint meglátta a város légterében levő Lidérc cirkálókat.

Írta: sgabor80


 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek