Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A2x03 Runner (Az üldözött)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódtartalom

A nyitó jelenet Lorne őrnaggyal és egy tudóssal kezdődik, akik a P3M-736-os bolygón végeznek kutatómunkát. Eezen a bolygón hihetetlenül magas az UV sugárzás mégis sűrű erdők és rengeteg egyéb más növény található rajta, aminek a vizsgálat a Föld jövője szempontjából jelentős. A tudós kicsit előrébb megy, hogy megvizsgáljon egy ritka növényt, ám ekkor megpillant egy halott Wraithet, aki a földön fekszik. Gyorsan szól Lorne őrnagynak, aki rögvest oda is siet. Megállapítja, hogy ezt a Wraithet lelőtték és azonnal értesíti a többieket, akik a csillagkapunál várakoznak. Mindketten visszatérnek, s közben a kamera lassan halad felfelé az egyik fán. Mikor felér, megpillantjuk Aiden Ford hadnagyot, aki figyelemmel kísérte Lorne és a tudós párbeszédét. Nagy valószínűséggel ő lőtte le a Wraithet is.

Sheppard alezredest informálják a halott Wraithról. Weir Carsont hozza szóba, aki épp a Wraithet boncolja, amikor hirtelen belép. Elmondja, hogy közel sincs kész a boncolással, de azt már most tudja, hogy a Wraith enzimzacskóját eltávolították és ez alapján valószínűleg Ford ölte meg. Közben McKay is megérkezik és értesül a hírekről. Meglepetten hallja, hogy Ford azon a bolygón életben tudott maradni, mert ott a nappali UV faktor eléri az 1000-et. Sheppard is meglepődik, hogy Ford azon a bolygón van és parancsba adja, hogy az AR-1 (Az SG-1 atlantiszi megfelelője) 10 perc múlva legyen útra kész. Elhagyja Weir szobáját és kszülődik az útra. McKay is az osztaggal tart.

Sheppard és Caldwell összetalálkoznak. John közli az ezredessel, hogy nagy valószínűséggel megtalálták Fordot. Caldwell arrogánsan azt válaszolja, hogy már hallotta a hírt, de ő Sheppardtől szerettel volna elsőként hallani, ugyanis a bázis szabályzata ezt írja elő. Az ezredes nincs túlzottan elragadtatva a hírtől, ugyanis tudja, hogy Aiden fenyegetés jelent a város számára és egyszer már ki is játszotta Atlantis védelmét. Ha az elfogása gondokba ütközik, akkor köteles elhárítania a veszély forrását, nehogy a Wraith információt szerezzen a városról. Sheppard dühösen Caldwell szemébe néz majd a férfi engedélyt ad a távozásra.

Kis idővel később a két csapat (Sheppard, Teyla, McKay, Lorne és még néhány katona) egy Jumper segítségével a bolygóra repül. A keresést éjszaka kezdik el, mert nappal egyetlen ember sem bírná sokáig a napon. Sheppard aktiválja a szenzorokat, hogy életjelek után kutasson. Azonban a növények radioaktiv sugárzást bocsátanak ki, ezért a szenzorok nem képesek érzékelni az életjeleket. Így Ford teljesen észrevétlen maradhat és gond nélkül elrejtőzhet.

Sheppard parancsot ad, hogy alakítsanak 2 fős csapatokat Ford megtalálása érdekében. ? Teylaval megy, Lorne pedig McKay-el. Lorne nem túlzottan boldog, hogy ő kapta Rodneyt. Sheppardék találnak egy nyomot és elindulnak rajta. McKay eközben arról kérdezgeti Lornet, hogy milyen képzést kapnak a katonák meghogy hogyan készítik fel őket ilyen helyzetekre. Az őrnagy erre azt válaszolja, hogy ő pont kimaradt arról az óráról, ami erről szólt volna, majd közli Rodneyval, hogy Ford remélhetőleg felismeri és barátként fogja kezelni. McKay elmeséli, hogy ő meg Ford nem igazán barátok, de minden tőle telhetőt megtesz. Lorne eközben arra utasítja, hogy bukjon le, mert látott valamit…Teyla és Ford is mozgást látott. Azt hiszik Ford az és beszélni szeretnének vele. Eközben Lorne rájön, hogy Fordot látta és megkéri McKayt, hogy beszéljen hozzá. Rodney el is kezdi mondani, hogy ő a legjobb barátja meg hogy Beckett doki talált gyógymódot a betegségére és megtudja gyógyítani csak jöjjön velük vissza Atlantisra. Hirtelen megmozdul vmi a bokorban. Lorne azonnal utána ered, McKay sem tehet mást ő is elkezd szaladni. Az őrnagy értesíti Sheppardöt, hogy megtalálták Fordot és üldözőbe vették. Sheppard erre azt válaszolja, hogy ők is megtalálták Fordot és szintén üldözőbe vették. Teylat eltalálják és a földre esik, John közli a hírt Lornenal majd aztán ő is kap egy lövést és a földre esik. Lorne folyamatosan hívja az alezredest, de semmi választ sem kap.

Lorne tudatja Weirrel, hogy Sheppard és Teyla eltűnt. Weir megkérdezi, hogy nem tudnának-e felszállni és úgy megkeresni őket. Lorne azt válaszolja, hogy nem lehet a sűrű növényzet miatt. Weir küld egy másik csapatot annak érdekében, hogy segítsenek. McKay ezen kívül még 4 védőfelszerelést is kér.

Eközben Teyla és Sheppard megkötözve ébredezik egy barlangban. Kicsit távolabb tőlük egy férfi kutat a felszerelésük közt. Teyla megkérdezi Johnt, hogy hol vannak. Sheppard erre azt válaszolja, hogy épp most akarta megkérdezni a férfit. Az ismeretlen hirtelen feláll és odasiet Sheppardékhez fegyvert fogva az alezredesre. Megkérdezi, hogy ki ő és mit akar. A férfi nem válaszol, ezért Sheppard és Teyla bemutatkoznak. Ez után a férfi is bemutatkozik: Ronon Dex, specialista. Sheppard megkérdezi, hogy katona-e ő is. Ronon erre azt feleli, hogy az volt. (Egy visszaemlékezésben azt látjuk, ahogy Ronon a Wraith ellen harcol a bolygójáért). „Régen volt” – feleli Ronon. „És most mi lesz?”- kérdezi John. Ronan azt válaszlja, hogy most eldönti, hogy megölje-e őt és a barátait.

McKay és Lorne megkezdik a keresést Teyla és Sheppard után. ?k viszont Rononnal beszélgeteknek. Kiderül, hogy Rononnak muszáj átmenni a csilla kapun, amelyet ő csak az „?sök köre”-ként ismer. Sheppard mondja neki, hogy úgysem jutna át a kapun az őrség miatt. John felajánl egy alternatívát. ? és Teyla elkísérik a kapuhoz aztán pedig átmehet rajta. Ronon megkérdezi, hogy miért bízzon meg bennük? Felteszi a kérdést Teylanak is. Teyla erre azt válaszolja, hogy semmit akarnak Rononnal tenni csak egy jó barátjukat keresik.

Visszaemlékezés következik: Azt látjuk, hogy Ronon egy Wraith elől fut. A Wraith tüzel rá és eltalálja az egyik lábát. Ronon megbotlik, de eztán sikerül neki felállnia. Hirtelen megjelenik előtte Ford. Utasítja Ronont, hogy dobja el a fegyverét. Ronon nem teszi, hátulról kap egy lövést, amitől elájul. Ford megöli a Wraitht. Rononnak sikerül észhez térni, ki is használja a lehetőséget, futásnak ered. Visszaemlékezés vége.

Elmondja Sheppardnek és Teylanak, hogy látta a barátjukat. Elmondja azt is, hogy Ford megölte azt a Wraithot, aki ő rá vadászott. Ronon megkérdezi, hogy Ford miért fut előlük? Erre Ford azt válaszolja, hogy túl komplikált lenne ezt elmondani. De Ronon még több választ akar és Sheppard elmondja ezekután, hogy Ford hogy lett ilyen, mint amilyen most (lásd. The Siege III)

Lorne és McKay tovább folytatják a keresést. McKay leveszi a védőruháját, mivel már nagyon meleg neki. Kér egy kis pihenőt, mert nagyon kifáradt. Amikor azonban tovább mennének Lorne-t hirtelen eltalálja egy Wraith lövedék. McKay segítséget kér rádión kereszetül, majd megragadja a fegyvert, mivel azt gondolja, hogy megtámadta egy Wraith. Ford lép ki az egyik fa mögül és megkéri McKay, hogy lazítson, semmi baj nem lesz. Ford elmondja neki, hogy ez a legjobb dolog, ami vele történhetett. Olyan erős lett mint még soha. Aiden vissza akar menni Atlantisra, de nem most azonnal. Először beakarja bizonyítani McKaynek és a többieknek, hogy az ami vele történt jó és nem rossz és hogy képes velük együtt működni, dolgozni. McKaynek azonban beszélni kell a töbiekkel, hogy Ford visszatérhet-e. Ford mentőakciót indít McKayjel Sheppardért és Teyla ért.

Sheppard kilép a barlangból Ronon háta mögött. ? is Teyla végre ki tudtak szabadulni. Ronon nem akarja bántani őket, ő csak a csillagkapun akar keresztül menni, mivel a Wraith ide fog jön, hogy vadászhassanak rá. Teyla felismeri, hogy miről beszél Ronon. ? egy „menekülő” (Runner). Sheppard kérdezi, hogy mi az a menekülő? Ronon elmeséli neki, hogy a legutóbbi eljövetelkor kapták el és vitték az egyik hajójukra. Az egyik Wraith enni kezdett belőle, de nem ízlett neki. Aztán fogták és egy asztalra fektették, majd egy nyomkövetőt ültettek a hátába és hagyták elmenekülni, azért hogy üldözőbe vehessék. Évek óta menekül már. Sheppard újból megismétli, hogy ő és az emberei nem fogják feltartóztatni. De hirtelen Ronon rálő Sheppardre és Teylara, elvesztik a fegyvereiket és így újra Ronon rabjai.

McKay és Ford folytatják az utat Teylahoz és Sheppardhez. Ford mondja, hogy ismeri Ronont. Találkozott vele a P3X-447-es bolygón. ? futott a Wraith elől miközben Ford egy kaptárhajót figyelt, mert enzimhez akart jutni. Egy Wraith követte a menekülőt és Ford tudta, hogy könnyűszerrel elintézi a Wraithot, így megszerezvén tőle az enzimzacskót. Követte teht őket a csillagkapun keresztül.

Sheppard és Teyla eközben még mindig Rononnal beszélnek és felajánjlanak neki egy alkut. ?k eltávolítatják az inplantátumát és megvédik a Wraithal szemben, mert közös az ellenségük, ha Ronon megígéri, hogy segít megkeresni Fordot. Megegyeznek. Sheppard visszamegy a Jumperhez, hogy elhozza Beckett dokit. Az emberei, Billick és Coughlin és örülnek, hogy újra látják. Sheppard tárcsázza Atlantist és megkéri Dr. Beckettet, hogy azonnal jöjjön ide, mert lesz egy kis dolga. A doki nincs elragadtattva attól az ötelttől, hogy egy idegen bolygón operáljon meg egy férfit, aki Teylat és Sheppardet tartja fogva, de muszály neki menni.

Ford és McKay eközben tovább beszélgetnek. McKay azt gondolja, hogy Carson doki talán talált egy módot, amivel meglehet gyógyítani Fordot úgy is, hogy a szuper ereje megmaradjon. McKay felajánjla, hogy visszaviszi a Jumperhez, de Ford megállítja. Fegyvert fog rá. Rodney kiabálni kezd vele, hogy semmi értelme tovább itt maradnia. Térjen vele vissza Atlantisra és ott majd meggyógyítják. Ford egyetért azzal, amit McKay mond, de először Teylat és Sheppardet kell megmentenie, mert megakarja mutatni, hogy minden rendben van vele.

Teyla megtudja, hogy Ronon már több mint 7 éve menekül a Wraith elől és azóta teljesen egyedül van. Nem tudja, hogy a Wraith, mit élvez azon, hogy folyton rávadászik – talán úgy tekintik ezt mint valami sportot vagy hogy megtanuljanak az emberek ellen harcolni. Egyszer - meséli Ronon - ott maradt egy faluban, de másnap tovább is ment, később hallotta hogy a falut elpusztította a Wraith.

Beckett és Sheppard közelednek Rononhoz és Teylahoz. Beckett doki azonnal kezelésbe veszi Ronont: Közben John egy helyet keres, arra azt esetre ha valami rosszul sülne el, akkor távolról lekaphassa. Beckett azt akarja, hogy Ronon feküdjen le és engedje, hogy helyi érzéstelenítőt adjon neki. Ronon nem akarja, mert még nem bízik meg annyira Teylaékban. Beckettnek muszály ülve megoperálnia. Amikor Ronon leveszi a vértjét, kiderül, hogy megpróbálta saját maga eltávolítani az implantátumot. A doki végrehajt egy szkennelést Ronon hátán egy ?s eszközzel. Megtalálja a Wraith nyomkövetőt, ámde Ronon nem fekszik le, mert azt akarja, hogy így operálják meg. Kelletlenül, de Carson hozzáfog a műtéthez, kis idő múlva kiveszi a nyomkövetőt. Ronon összeesik a fájdalomtól és elveszti az eszméletét.

McKay és Ford időközben meghall valamit és Ford a zaj után ered. 2 katona jön, McKay köszönti őket, ám Ford kihasználja az alkalmat és lelövi a 2 katonát. Ford azt mondja, hogy nem bízik bennük. McKay előhúzza a fegyvert, mivel már nem bízik Fordban. Ford is fegyvert ragad és McKayre céloz. Rodney felszólítja, hogy tegye le vagy különben lelövi. Ford nem teszi, ezért McKay rálő, a vállát találta el, de Fordnak semmi baja. McKay futásnak ered.

Hirtelen Sheppard, Teyla és Beckett lövéseket hall, ami elvonja a figyelmüket Ronanról. McKay az, aki éppen Ford elől fut. A csillagkapu is aktiválódik és 3 Wraith Dárda jön át rajta. McKay pedig beleszaladt egy csapdába és most fejjel lefelé lóg egy fáról. Ford megtalálja és fegyvert szegez rá. Hirtelen Ronon fellöki Fordot. McKay megmenekül és a két férfi verekedni kezd. Sheppard éppen jókor jön és véget vet a harcnak mielőtt Ford lelőné Ronont. Ford és Sheppard beszélget egy kicsit és közben egyszer lábon is lövi Sheppard Fordot, mert el akar menekülni, majd Ford, hogy bebizonyítsa mennyire erős belerohan egy Wraith Dárda sugarába.

Sheppard és csapata visszatér Atlantiszra. Weir és Caldwell már várják az eligazítóban. John azt mondja, hogy a Dárdák azonnal átrepültek a kapun, miután Fordot felsugározták. Caldwell azt gondolja, hogy Sheppard óriási baklövést követett el, amikor nem ölte meg Fordot, ugyanis így most már a Wraith tudomást szerezhet Atlantisról. Sheppard azzal védekezik, hogy Ford úgy sem mond semmit. Caldwell dühösen elhagyja a szobát.

Sheppard meglátogatja Ronont, aki mostmár Atlantiszon van. Elmondja neki, hogy a MALP, amit a szűlőbolygójára küldtek, megérkezett. Ronon azonnal meg is nézi a MALP felvételeit, de amit lát, azt a legvadabb álmaiban sem gondolta volna, hogy bekövetkezik. Minden romokban hever. Meg is kérdezi, hogy ez valóban az ő bolygója? Az Athyda? A többiek megerősitik, igen, ez valóban az ő bolygója. Csalódottan távozik.
Írta: Rongycsomó
 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek