Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A1x18 The Gift (A képesség)

Írta:
Robert C. Cooper 
Martin Gero 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódtartalom


A városban egy wraith járkál. Egyenesen Teyla ágyához megy, majd Teyla felébred, csak álom volt. Mégis elindul Sheppardhoz, ám az ágyában csak a maradványait találj. Megfordul és egy wraith förmed rá, és felébred… álom az álomban, nem is rossz.
Másnap Sheppard együtt edz Teylával és meglepő módon az őrnagy könnyedén elpáholja kolléganőjét. Meglepődik, mert ilyen még sosem fordult elő. Teyla rossz álmaival magyarázza az állapotát. Az utóbbi időben egyre több rémálma van (az utóbbi időben a wraith flotta egyre közelebb ér Atlantiszhoz).
Weir kupaktanácsot hívott össze. Itt megtudhatjuk, hogy még 1 hét van az ellenség érkezéséig. És persze nem maradhatnak el dr. Kavanagh elmarasztaló megjegyzései.
Teylát ebéd közben dr. Kate Hetmeyer, az expedíció pszichológusa zavarja meg. Amikor az álmairól kezd kérdezősködni, Teyla már átlát a szitán. Nagyon nem tetszik neki, hogy Sheppard dili dokit küldött neki, ezért az őrnagyot is jól letolja. Ám John jobban szereti, ha csapatának tagjai lelkileg is rendben vannak, s ezen elgondolkozva Teyla önként (de kétkedve) látogatja meg dr. Hetmeyert.
Az álmokat összefüggésbe hozzák Teyla különleges képességével, mellyel érzékelni tudja a wraith jelenlétet. A közeledő wraith sereg lehet az oka álmai gyakoriságának. Kate többet szeretne megtudni erről a képességről, de Teyla csak azt tudja, hogy az apjától örökölte. Hogy utánajárjon a dolognak, Teyla ellátogat a szárazföldre az athosiak egyik legöregebbjéhez.
Kis rábeszélés után az öregasszony mindent kitálal. Réges régen a wraithek által elhurcoltak közül sokan visszatértek, ezért őket ’visszatértek’-nek nevezték. Mindannyiuk olyan hangokat hallott, amit mások nem, sokan beleőröltek ebbe. De azon kevesek akik túlélték, képesek voltak megérezni a wraith-et és ezt utódaik is tovább örökölték. Szerencsére az öreganyónak megvan a bolygó címe, ahonnan a visszatértek szabadultak.
Sheppard csapata látogatást tesz a bolygón. Egy sziklafalba ütköznek, amin Teyla könnyedén átmegy, majd megnyitja az átjárót a többieknek is. Egy wraith laborra bukkantak.
Atlantiszra visszavitték a labor központi adattároló egységét, hogy megtudják mire szolgált a labor. Maga dr. Weir veszi kezébe az ügyet. Egész jól halad. Rájön, hogy a labor egy wraith tudósé volt, itt kísérletezett az embereken. Az volt a célja, hogy a wraith DNS-t az emberi szervezetbe juttatva finomabb táplálékot hozzon létre és tenyésszen el. A kísérletnek volt egy hátulütője: az alanyok megkapták a wraith DNS-sel a wraithek telepatikus képességeit, vagyis hallották, hogyan kommunikálnak ellenségeik. Ez pedig túl nagy helyzeti előnyhöz juttatná az áldozatokat. Szerencsére a képességet nem tudták uralni. Aztán vhogy kiszabadultak a foglyok és haza mentek. Ők voltak a ’visszatért’-ek. Az általuk hallott hangok pedig a wraithek voltak, pontosabban a telepatikus kommunikációjuk.
Ez azt jelenti, hogy Teyla részben (nagyon nagyon kis részben) wraith. Elég nehezen tudják elmondani neki, de aztán arra is rájönnek, hogy talán hasznukra tudják fordítani ezt.
Dr. Hetmeyer hipnotizálja Teylát, hogy kapcsolatba tudjon lépni a közeledő wraithekkel és így kémkedjen. Az eljárás sikerrel jár, Teyla egy wraith szemein keresztül látja a hajó belsejét, de annyira megrémül, hogy megszakítják a kapcsolatot. De megpróbálják még egyszer. Ekkor már az irányítóterembe is eljutnak, Teyla még lát vmi csillagtérképet egy kék és egy piros bolygóval, aztán hirtelen felébred. De ez nem Teyla, a wraith átvette az irányítást a teste felett és most ő szól a jelenlevőkhöz. Persze hamar lekapcsolják néhány áramütéssel.
Bates őrmester érkezik vissza egy csapattal nagy sietve a kapun. A bolygó, amit lehetséges evakuációs helynek kinéztek, már nem biztonságos. A wraithek megjelentek ott is. Ez csak erősíti Bates paranoiáját.
Teyla tesz egy harmadik próbát, hogy megtudja, mit is látott a vezérlőben. Mikor felébred, megint csak egy wraith irányítja. De már nem használ az áramütés, jól szétcsap a jelenlevők közt. Carson doki, Sheppi és Ford megtanul tőle repülni, és épp Weir következne, amikor Bates hátulról beleereszt párat egy wraith fegyverből.
Mikor Teyla magához tér, elkezd mesélni. Szerinte a wraithek most többet akarnak, mint Atlantisz. Ekkor Sheppinek eszébe jut Sumner ezredes (lásd: 1x02 Rising II. c. rész) esete… Tehát a wraithek a Földre pályáznak.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek