Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A1x14 Sanctuary (Menedék)

Írta:
Alan Brennert 

Rendezte:
James Head


Epizódtartalom


Sheppard és csapata egy bolygó tőszomszédságában néhány wraith dárda elől menekül a meghibásodott Ugróval. Pechjükre épp a fegyverrendszer ment tropára és a csillagkapu is az ellenkező irányban van (itt is bolygó körüli pályán kering, mint a Rising II.-ben). McKay igyekszik megbütykölni a fegyvereket, de nem sikerül neki. A probléma mégis megoldódik, mivel a bolygó felszínéről egy hatalmas energianyaláb indul el és átmegy a wraith hajókon vmint az Ugrón, de csak az előbbiek pusztulnak el. Hoppsza, ez vmi spéci kis fegyver lehet, irány hát a bolygó!
Odalent egy falucskára bukkan a csapat. Egy Zara nevű szerzetes üdvözli őket a Proculuson. Nagy örömmel fogadja a jövevényeket, hisz még soha nem találkoztak másvilágival, ráadásul pont olyannal aki még másik bolygóról is jött... Zara meglepődve hallgatja az őrnagyot és társait, amint a wraithről mesélnek, ő ugyanis még sosem hallott felőlük. Na, ez bizony felkelti mind a négyük figyelmét! Még Teyla sem hallott soha olyan emberi településről, ahol nem ismerik a wraitheket, pedig ő aztán sokfelé ismeri a dörgést. Ezt egyértelműen az energiafegyver számlájára írják, ám Zara nem tud ilyesmiről, sőt, egyenesen azt állítja, hogy Athar (a helyiek istene) védte meg őket. A szerzetes Athar főpapnője, Chaya elé invitálja a jövevényeket, ő biztos nagyobb hasznukra lesz.
Kis gyaloglás után megérkeznek egy romos kolostorféleséghez, s végre találkoznak Chayával, aki feltűnően gyönyörű nő. Szemmel láthatóan nagy hatást gyakorol Sheppire már első látásra. Beszélgetni kezdenek és megint felmerül a wraith, az energia fegyver… persze Chaya sem tud semmiről, ő is Atharnak tulajdonít minden ’csodát’. McKay persze végig bosszankodik, cseppet sem türtőzteti magát. Szóba kerül, hogy mivel a bolygó védettséget élvez, a wraith ellen használhatnák menedéknek. Chaya azonban nem dönthet, meg kell kérdeznie Athart, s már megy is imádkozni.
Kisvártatva a papnő visszatér a NEMleges válasszal. Rodney kiborul és mélységesen kifejezi mélységes felháborodását, szerinte Chaya titkol vmit. Az őrnagy kénytelen rendre utasítani majd maga próbálja meg meggyőzni Chayát. A próbálkozást siker koronázza, Chaya hajlandó elmenni Atlantiszra körbenézni, s jobban megismerni az új ’barátait’, hogy aztán újra kikérje Athar véleményét.
Atlantiszon dr. Weir üdvözli Chayát. Ezt követi az orvosi vizsgálat, amin sajna minden vendégnek át kell esnie. Beckett dokit nagyon meglepi a csaj, ugyanis TELJESEN egészséges, s Chaya elmondása szerint a Proculus minden lakója ugyan ebben a cipőben jár. Ezt az észrevételét megosztja McKay-jel és Weirrel is. Persze ők nem értik, de Beckett elmagyarázza, hogy a primitív társadalmakra ez egyáltalán nem jellemző, és ez a tökéletesség már természetellenes.
Eközben John körbevezeti a hölgyet a városban. Az irányító teremben dr. Groden épp egy új vezérlőpult titkára próbál rájönni. Halvány gőze sincs róla, de amint Chaya megérinti, a gép bekapcsol… tehát ott van benne az ősi gén (mármint a nőben).
A következő állomás a főnökasszony irodája, ahol tovább folytatják Chaya meggyőzését a Proculus menedékként való alkalmazásáról. Weir cserébe felajánlja, hogy segítik társadalmukat iparosodottabbá válni. De minek ez, amikor paradicsomi állapotok közt élnek. Mégis találnak vmit, ami érdekli Chayát, ez pedig a spirituális tudás. Szerencsére a Föld bővelkedik vallásokban, filozófiákban és a többi… Weir rendelkezésére bocsátja a történelmi adatbázisukat.
Groden és McKay az új vezérlőpult csodáit tanulmányozzák, Ez egy külső-belső érzékelőrendszer, ami a városban található életjeleket mutatja, így az idegenekét is. McKay paranoiája ettől csak tovább fokozódik Chayával szemben.
Az estére John egy kis pikniket tervez a főpapnővel. Leülnek a város egyik teraszára eszegetni, iszogatni, beszélgetni, csókolózgatni (sokak sajnálatára tovább már nem jutnak).
Miután végeztek, a távozó Sheppit McKay elcsípi folyosón és kérdőre vonja a viselkedése miatt. Nem tetszik neki, hogy egy idegen nő az ujja köré csavarja az expedíció legfőbb katonai vezetőjét.
Másnap Rodney megkéri Elizabethet, had üljön be a megbeszélésre, amit Chayával folytatnak a tegnapiak után. Különféle méréseket végez a nőn, hogy jobban megtudják ki is ő valójában, de a többiek az egészből csak annyit látnak majd, hogy jegyzetel vmit. Ártani senkinek sem fog, így Weir belemegy.
Folytatják hát a tárgyalást a menedékhasználatról. Bla… bla… bla… aztán egyszer csak Chaya megkérdi McKayt, hogy talált-e vmit. Mindenki ránéz, Sheppi lepődik meg a legjobban. Weir mindent beismer… De Rodneyt sem ejtették a fejére, azt állítja, hogy Chaya az orruknál fogva vezeti őket, mivel ő egy Ős… Chaya is beismer mindent, ő a Proculus védelmezője, vagyis Athar. Ezen Sheppi még jobban meglepődik, Rodney pedig majd elélvez, hisz igaza volt. Chaya feláll és kimegy a teremből, John utána. Hirtelen Chayának látomása van, a Proculus körül wraith dárdák gyülekeznek, ezért gyorsan fénylénnyé alakul, aktiválja a kaput, majd eltűnik. John elvisz egy Ugrót és utána megy, mert a csaj szó nélkül lépett le.
Megérkezvén Chaya megjelenik az Ugrón és köszöni, de nincs szüksége segítségre, eltűnik, majd a már ismert energiasugár elpusztít minden wraith hajót.
Az őrnagy leszáll és Chaya kolostorába megy. A nő elmeséli, hogy annak idején az atlantisziak mind felemelkedtek (kivéve, akik visszatértek a Földre), ám az embereket tovább sanyargatták a wraithek. A felemelkedetteknek azonban megvannak a maguk íratlan törvényei, a legfontosabb, hogy semmiképp sem avatkozhatnak bele az emberi ill. az anyagi világ történéseibe (lásd: Daniel Jackson esete). Chaya ezt megszegte azzal, hogy szembeszállt a wraithekkel és ezzel megvédte az embereket. Ezért azonban társai száműzték a Proculusra, a büntetése az, hogy meg kell védenie a bolygót és lakosságát, de csak ŐKET, különben társai közbeavatkoznak és akkor a Proculusnak annyi. Nem is segíthet Atlantisz új lakóinak sem a törvények miatt. Nem kell többet mondania, John megérti őt. Csak egy vmi nem világos, miért jött el Atlantiszra? Nem azért mert visszavágyott, hanem mert John hívta, csakis ő volt az oka. A kolostorban sajnos nagyon magányos szegényke. Búcsúzóul Chaya megmutatja Sheppardnak milyen az, amikor 2 ember annyira ismeri meg egymást amennyire csak lehet. Megfogja Sheppi kezét és fények kezdenek finoman örvényleni kettejük körül…

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek