Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A1x08 Underground (A felszín alatt)

Írta:
Peter DeLuise 

Rendezte:
Brad Turner


Epizódtartalom


Teyla a Geniiről mesél a többieknek, ami egy tipikus földművelő-kereskedő világ. Mivel az élelmiszer fogytán van, úgy döntenek, felkeresik őket.
A kapunál Tyrus és lánya, Sora fogadja a csapatot. Olyanok, mint az amisok. Mivel már ismerik Teylát elvezetik őket a falujukba. Amikor a többiek nem figyelnek, Tyrus az induláskor a csuklójára erősített rádión üzen a többieknek.
A helyi vezető Cowen több gyógyszert kér a beígértnél, mert a termésük nagy részére tartanak igény Sheppardék. Ehhez viszont új földekre van szükség, amiknek a kialakítása sok időbe telik, ezzel is csúszik az aratás …stb. Az őrnagynak van egy ajánlata, amivel könnyebben meg lehet oldani az új termőföldek kialakítását. Kimennek a ház elé és bemutatják a C4-et. Cowennek nagyon tetszik, ezért ebből is kérnek, no meg a gyógyszerekből. Sheppard rábólint, de még visszamegy McKayjel, hogy megbeszéljék odahaza. Teyla é Ford maradnak az aratási ünnepségre.
Weir nem örül, hogy az őrnagy fegyverekkel akar kereskedni és annak sem, hogy a jóváhagyása nélkül egyezett meg. De végül ő maga is jóváhagyja az üzletet.
Vissza a falu felé McKay előveszi az érzékelőt, hogy könnyebben odataláljanak. Azonban radioaktív sugárzást fog rajta, ezért kicsit letérnek az útról. Egy istállóban találnak egy elrejtett csapóajtót. Lemennek rajta, és egy bunkerféleségben találják magukat, ami távol áll a Gennii földműves kultúrájától. Rögtön az első ajtó mögött találnak egy nagy raktárt teli mindenfélével, ekkor néhány katona leplezi le őket.
Az ünnepségről Cowent elhívják, de Teyla nem tulajdonít jelentőséget a dolognak.
John és Rodney egy kihallgató szobában vannak, fegyvereik az asztalon, előttük két katona szegezi rájuk a fegyverét. Betoppan Cowen, talpig „harci díszben”. Nézegeti a fegyvereiket, közben az őrnagy megemlíti, hogy a wraith ellen keresnek szövetségest.
Az ünnepségről Teyla és Ford elmennének kicsit körülnézni, de Sora nem engedi őket, mert állítólag egy wraith hajó cikázik a közelben. Cowen a csukló rádión értesíti Tyrust, majd mindenki fegyvert ránt a jövevényekre.
Újra együtt a csapat, igaz inkább fogolyként, mint barátként. McKay rákérdez az atombombára, amivel rendesen meglepi Cowent. Úgy véli, a C4 a kritikus tömeg eléréséhez kell a Geniinek, és Cowen ezt megerősíti és hozzáteszi, hogy már van hozzá megfelelő minőségű anyaguk is. Elmondja, hogy a Genii népe ezekben a bunkerekben húzódott meg a wraith elől, így tudtak csak töretlenül fejlődni. A földművelős sztori csak látszat, hogy elfedje a valóságot, no meg rengeteg ide lent élő társukat kell ellátniuk.
Cowen megmutatja a csapatnak a bunkert. McKay figyelmeztet a tartós sugárzás veszélyeire, de a Genii tudósai ebben nem látnak kockázatot. Cowen elmondja, hogy ide lent dolgoznak a tudósaik és képezik a hadseregüket is. Végül érdeklődik, hogy tudnának-e segíteni az atombomba előállításában. Az őrnagy ekkor kérdez rá, hogy most szövetségesek vagy foglyok?
Díszvacsorát rendeznek az új szövetség létrejöttére. Cowen beszámol a tervükről. A wraith úgy is hosszú évszázadokig alszik, ezért még van idő a bomba fejlesztésére, 5 év múlva akarják tesztelni. Aztán az egyik közeli kaptárhajó felrobbantását tervezik, nem tartják nehéznek, hisz csak kis létszámú őrség vigyáz az alvókra. Ezt az őrnagyék egész csöndesen hallgatják, amíg Teyla fel nem szólal és meséli el, hogyan is ébresztették fel az ellenséget (lásd: 1x01-02 Rising I.-II.). Tyrus és Sora felháborodik, Cowen elhagyja a termet, az őrnagy utána iszkol. John elmondja, neki, hogy a bomba fejlesztését a következő fázisba tudják vinni és rendelkeznek űrhajóval is, vmint tudják, hogy a wraith elég lassan készül fel (lásd: 1x07 Poisoning The Well). Ezek tudatában Cowen kijelenti, hogy még mindig győzhetnek. McKay elmondja, hogyan lehet a bombánál a kritikus tömeget elérni. Cowen elégedett lesz, ha az őrnagy C4-gyel tér vissza.
Atlantiszon Weir erősen bírálja az őrnagy szövetségi politikáját, de végül (mint mindig) most is áldását adja.
John egy Pocsolyaugróval tér vissza. Cowen elmeséli, hogy egyszer lelőttek egy wraith dárdát és megtalálták a memóriaegységét. Ebből sikerült kinyerniük az információkat a kaptárhajóról, ahonnan jött. Valószínűleg ez a hajó még alszik, ezért indítanak egy küldetést, hogy ellopják a memóriaegységét, amiből megtudhatják végre, hogy mégis mennyi kaptárhajóval állnak szemben.
Sheppard csapatával tart Tyrus és Cowen. Útközben Cowen megkérdi, mégis hány ilyen Ugrójuk van. Erre az őrnagy: „Csak ez az egy.” Az ellenséges objektumban landolnak. Rövidesen begubózott emberekre bukkannak, többjük még életben lehet. Teyla körbenéz, hogy túlélőket keressen, Tyrus vele tart. A többiek tovább mennek, de egy zárt ajtóba ütköznek. McKaynek sikerül kinyitnia. Megszerzik a memóriaegységet. Az egyik begubózott ember segítséget kér, Teyla kivágná, de Tyrus nem engedi, nem akarja, hogy tudomást szerezzenek látogatásukról. A gubós fazon egyre hangosabban ordibál, erre Tyrus lelövi. Már késő, jönnek a wraithek. Tyrust egyből lelövik és elkapják, Teylának sikerül elmenekülnie. Az Ugrón Cowen szomorúan veszi tudomásul társa „halálát”.
A Geniire visszatérve Cowen meglepetéssel szolgál, egy tucat katona ugrik elő a bokrok mögül. Mivel Teyla megölte (hagyta meghalni) Tyrust (persze ez csak ürügy), ezért távozniuk kell és minden fegyverüket a hajóval együtt elveszik. Az őrnagy nem hajlandó teljesíteni a kérést, és elmondja, hogy ő is hazudott. Ekkor előtűnik a kettes és hármas Ugró. Cowen tehetetlen a hajókkal szemben, ezért kénytelen elengedni foglyait a memóriaegységgel egyetemben.
Atlantiszon dr. Groden dolgozik a lopott adattárolón, de elég lassan, mert az kódolva van. Annyit már tudni, hogy a galaxis ezen kvadránsában 21 kaptárhajó van és össz-vissz lehet 60 vagy több. Ennek tudatában már biztos, hogy a Genii stratégiája használhatatlan a wraith ellen, ugyanis túl sok a kaptárhajó egy koordinált atombomba-támadáshoz. Jó hír, viszont, hogy Bates őrmester sikeres élelem beszerzési megállapodást kötött a Manerikkal.


Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek