Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A1x06 Childhood's End (A gyermekkor vége)

Írta:
Martin Gero 

Rendezte:
David Winning


Epizódtartalom


A HOPPal egy ismeretlen bolygót derít fel a csapat. A járművön különböző problémák jelentkeznek, végül minden leáll. Földet érés után észreveszik, hogy nem csak a HOPP nem mükszik, hanem semmilyen elektromos eszköz sem. Ford hozott egy iránytűt és a pörgéséből vmint a balesetükből McKay arra következtet, hogy egy nagy elektromágneses tér állhat a háttérben. Az iránytű imbolygását követve próbálják meglelni az elektromágneses mező forrását. Egyszer csak egy gyerekcsoport ugrik ki a bozótból és veszi körbe a csapatot nyilakkal felfegyverkezve. Elvezetik a őket a táborukhoz.
A fákra erősített házakban élnek (kb. úgy mint a Kevin Costner-féle Robin Hoodban). A tábor közepén egy wraith katona maradványai díszelegnek. Emlékeztetőként szolgál korábbi életükre. A maradványok egy wraith fullánkból vannak, ami szintén lezuhant. A vének elé vezetik a jövevényeket. Ekkor derül ki, hogy a vének legvénebbike is csak 24 éves, ő Keras. Elmeséli, hogy náluk senki nem lehet idősebb 24 évnél, mert akkor a wraithek megérzik az érett húst és eljönnek. Éppen ezért 25. életévük betöltésének előestéjén rituális öngyilkosságot hajtanak végre. A módszert igazolja, hogy már vagy 500 éve nem érte őket wraith támadás. Sheppardék azonban már tudják, hogy nem az öngyilkosságok, hanem az EM mező tartja távol a wraitheket. Hisz hiába a wraith technikai fölény, ha az használhatatlan. Különben is van elég bolygó a galaxisban, minek vacakolnának egy akadály miatt.
Keras megengedi a csapatnak, hogy maradhatnak, amíg megjavítják a hajójukat.
McKay és Ford elmegy megvizsgálni az EM (ElektroMágneses) mező forrását két helyi megfigyelő (2 kisgyerek) társaságában. A 2 kölyök kicsit túllép a megfigyelésen és kérdéseikkel bombázzák Rodneyt, akit szemmel láthatóan csak idegesítenek.
Közben Sheppard Kerassal beszélget. Megtudja, hogy mindenki elfogadja az öngyilkosságot, esetenként tétováznak, de senkit sem nehéz meggyőzni. Rövid életet élnek, de legalább békében, nem pedig rettegésben a wraithektől. Keras azt is elárulja, hogy épp holnap van a 25. születésnapja, ezért még aznap meg kell halnia.
Egy másik vén, Aires azon ügyködik, hogy a „nagyranőttek” még aznap elhagyják falujukat. Nem sok sikerrel, mert még Keras a legidősebb és Aires csak őt követően lehet majd vezető.
McKay és Ford a romok közt kutat, a 2 gyerek még mindig McKay idegeit terheli, amíg Ford le nem köti őket némi csokival. Rodney végre rábukkan a mező forrására, amit egy ZPM működtet.
Az őrnagyot Rodney rádióhívása zavarja meg. Rodney örömmel újságolja, hogy a mező energiáját egy ZPM biztosította és most épp vissza készül vinni Atlantiszra, hogy megvizsgálja. Teyla nem örül neki, mert addig a helyiek védelem nélkül maradnak. Sheppard igyekszik eloszlatni kételyeit, hisz már 500 éve nem érte támadás a helyet, tehát mégis mi az esély rá, hogy pont ekkor következik be? Aires tovább bosszankodik, Keras már az estére készül. Azt már senki nem veszi észre, hogy a wraith maradványok közt elkezd villogni vmi, minden bizonnyal egy jeladó.
Weir nem örül, Rodney elképzelésének, miszerint a szárazföldre kéne költöztetni a kölyköket és a ZPM-et megtartani.
Közben Keras tovább beszélget az őrnaggyal, majd megkéri, hogy legyen a tanúja, vagyis a szertartását kísérje figyelemmel.
McKay végzett a vizsgálatokkal. Atlantiszon sajna nem lehetne jól használni a ZPM-et, mert az nem ennek a bolygónak a mágneses viszonyaihoz van hangolva. Viszont eredeti helyén még jó ideig működhet. Rájött még, hogy a ZPM csak korlátozott mértékű EM mezőt tud generálni. Ez megmagyarázza a kötelező öngyilkosságokat, vagyis a népesség szabályozást, mert ha a népesség gyarapszik, akkor egyre jobban terjeszkedik és előbb-utóbb kívül kerül az EM mező védelmén, ahol már ki van téve a wraith támadásoknak. Tehát a ZPM-et vissza kell vinni.
Megkezdődik Keras ceremóniája. John ekkor veszi észre a wraith jeladó villogását. Gyorsan ártalmatlanítja. Aires látva, hogy megrongálta emlékeiket, azonnali távozásukat követeli. Keras vállalja, hogy elkíséri őket a kapuhoz. Aires utánuk küld néhány embert, hogy szemmel tartsák távozásukat.
A visszaérkező Fordot és McKayt már Teyla informálta a jeladóról, ezért gyorsan a romokhoz siettek. Sheppardék útközben ráveszik Kerast, tegyenek kitérőt a romokhoz. Itt kiderül, hogy McKay nem tudja bekapcsolni. Keras sietteti őket, mert tart Airestól. A többiek ekkor mondják el neki a teljes igazságot.
Aires az emberei révén értesült a csapat kitérőjéről és egy felfegyverzett csapattal megindul, hogy távozásra bírja a „nagyranőtteket”.
McKay még mindig nem jött rá a megoldásra, de tovább dolgozik. A többiek a romok mellett tanakodnak. Ekkor bukkan rájuk Aires és csapata. Sheppard félrevezeti őket (azt hazudja, McKay a hajónál van), így az tovább kísérletezhet, amíg társait elkísérik a HOPPhoz.
A HOPPnál összefutnak egy repülő gömbbel, ami valószínűleg egy wraith szonda. Sheppardék egyből tüzet nyitnak rá, de nem tudják eltalálni. Aires nagyon bedühödik, úgy hiszi, felnőttek vonzották ide a wraitheket (mármint a szondát), ezt még tetézi, hogy McKayt nem találja sehol, ezért visszaküldi 2 emberét a romokhoz.
Rodney lassan halad a gép beüzemelésével. Munkáját Aires emberei zavarják meg, próbálja nekik elmagyarázni a helyzetet, de nem nagyon hallgatnak rá, aztán meghallják a wraith szondát és kirohannak. Ekkor Rodney tesz még egy próbát és láss csodát sikerül. A szonda lepottyan a földre. A két ifjú már hisz McKaynek és gyorsan elviharzanak, hogy elmondják Airesnek.
Közben pattanásig feszül a helyzet a HOPP tőszomszédságában. Aires azon van, hogy lemészárolja Sheppardékat, aki figyelmezteti, hogy védekezni fognak és abban nem lesz köszönet. Keras már nem tehet semmit, társai nem hisznek neki. Aires kiadja a tűzparancsot, egyik társa rálő Sheppardra, de Keras elé ugrik, ő kapja a találatot, de nem hal bele. Ekkor megérkezik a 2 elküldött fiú a hírrel, hogy létezik a szerkezet, ami megvédi őket… és a többi… és a többi…
McKay megbuherálta egy kicsit az erőtér generátort, így a terület, amire kiterjed az EM mező, megduplázódott. Most már véget vethetnek az öngyilkosságoknak, és egy kicsit szaporodhatnak is. Végül Sheppard egy csomagot ad át a bekötözött karú Kerasnak szülinapi ajándékként.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek