Atlantis főoldal
Általános infók
Hírek
A Wraith
A város
Útmutató (I. rész)
Útmutató (II. rész)
Epizódtartalmak
Képek
Letöltések
Soundtrack

Szereplők
 Dr. Elizabeth Weir
 John Sheppard
 Ronon Dex
 Aidan Ford
 Dr. Rodney McKay
 Teyla Emmagan

 Dr. Carson Beckett
 Dr. Radek Zelenka
 Steven Caldwell

Évadok
 1. évad
 2. évad
 3. évad
 4. évad
 5. évad

 
 

 

v0.4
főszerkesztő: radu
szerkesztő: beatbull & mascot & platschu & smiler

Ez egy rajongói oldal. Minden jog fenntartva a sorozat készítői és tulajdonosai számára.

 

 

 

 

 

Epizódtartalmak
A1x04 Thirty Eight Minutes (38 perc)

Írta:
Brad Wright 

Rendezte:
Mario Azzopardi


Epizódtartalom


Egy sérült pocsolyaugróval siet Sheppard és csapata az űrben a kapu felé. Az őrnagy nyakára egy jól megtermett bogár tapadt, ami megbénította az egész testét. Atlantiszon már készülnek a fogadásukra. A pocsolyaugró belép a kapuba, de át már nem megy rajta, ugyanis az egyik sérült hajtóműgondola nem húzódott vissza rendesen, ezért beragadtak. A túloldalon már várják őket, de nem történik semmi.
McKay és Teyla magához tér. Észreveszik, hogy a hajó elülső fele (a 2 pilótával együtt) már a féregjáratban van, az eseményhorizont pedig ott villódzik a hajó felénél, és kilóg belőle egy kéz. Ezt meg fogják és kihúzzák, Ford hadnagy az. Dr. Weir a bázisról hívja őket. Ford felvázolja neki a helyzetet, majd elkezdi mesélni mi is történt (a kezdetektől): a wraith-ek bolygóját látogatta meg a csapat. A hegy helyén, ahol korábban robbantgattak (lásd: 1x02 Rising II.) egy NAGYON NAGY kráter áll. Úgy gondolják, nem is hegy volt ott, hanem egy hajó. Ekkor feltűnt egy csapat wraith, akik üldözőbe vették őket.
Itt vág közbe McKay, hogy figyelmeztessen a kapu 38 perces időkorlátjára. Weir összehívja a kolónia agytrösztjeit, hogy kitaláljanak vmit. Közben Sheppard is magához tér és szomorúan veszi tudomásul a történteket. Ford valószínűnek tartja, hogy a gondola a felszálláskor sérült meg, amikor a wraith-ek a pocsolyaugrót kezdték lőni.
Kavanagh, Simons és Groden nekilát kidolgozni a mentést, míg dr. Zelenka a HOPP2-n (a pocsolyaugró rövidebb neve) próbál megoldást találni. Simons tanácsára csak annyit jutnak előre, hogy le kell zárni a válaszfalat (ami alig ér vmit) a hajó 2 fele közt, így ha megszűnik a féregjárat, még van annyi idő (talán), hogy küldjenek egy másik HOPPot.
Rodney magától rájön erre, és lezárja a válaszfalat, mielőtt még megkapnák erről az üzenetet. Az őrnagy még nagyobb gondban van, nem nagyon bírja új „élettársa” ragaszkodását, ezért Teyla és Ford nekilát az előkészületeknek, hogy eltávolítsák a bogarat, addig is McKay a HOPP egyik vezérlőpanelján próbálja meg visszahúzni a beszorult gondolát.
Dr. Zelenka a HOPP2-n a vezérlőpanel segítségével szintén a helyes áramkört próbálja megtalálni, ugyanis, ha a HOPP1-en véletlenül rosszat kapcsolnak, akkor nagyobb gond is történhet (pl.: kinyílik a hátsó ajtó).
Sheppard azt akarja, vágják le a bogarat. A bolygón már próbálkoztak ezzel. Ott pisztollyal próbálták lelőni, de csak az őrnagynak okozott fájdalmat és a bogár a wraith-ekhez hasonlóan meggyógyította magát.
Dr. Beckett a rádión keresztül tud csak segíteni a bogár eltávolításában. Sheppard elmondja, hogyan akadt össze vele: Amikor hátráltak a wraith-ek elől, az őrnagy maradt hátul, hogy fedezze a többiek menekülését, közben persze ő maga is hátrált, ekkor akadt bele a bogár hálójába. Ford elmondja, hányféleképpen próbálta leoperálni. Dr. Beckett rávilágít, hogy a piócát sem levágni kell, hanem megsózni.
Dr. Kavanagh úgy véli, ha McKay vmit elront a vezérlőáramkörökkel, akkor a HOPP első fele bombaként jöhet át a kapun. Simons viszont erre nagyon kevés esélyt lát. Weir utóbbinak ad igazat és jól leszidja Kavanaghot, amiért a saját bőrét jobban félti. Az athosiak Halling vezetésével megkérik Weirt, hogy a nevükben kérje meg Teylát, készüljön fel a halálra (számukra ez egy nagyon fontos rítus). A főnökasszony azonban erre nem hajlandó.
Beckett doki utasítására Ford mindent összeszed, amit rá lehetne kenni a bogárra.
Kavanagh szemrehányást tesz Weirnél, amiért az csúnyán lehordta a társai előtt. Hiába, most még jobban helyben hagyja.
Dr. Zelenka azonosítja a HOPP hajtóművét vezérlő rendszereket a vezérlőegységen. McKay örül a hírnek, így az esélyeik az egy a millióról egy az ezerre nőttek. Ford megkezdi a bogár kenegetését. A víztől megduzzad, az őrnagy fájdalmai megnőnek, az őrnagy megrúgja Ford hadnagyot, aki meglöki Rodneyt, aki véletlenül beindítja egy pillanatra a hajtóművet, így kicsit előrébb mozdul a hajó. A víz előtt viszont sót szórt rá, lehet, hogy a kettő kombinációja váltott ki ilyen reakciót. Beckett nem tartja valószínűnek, hogy Sheppard túlélné a féregjáraton való átjövetelt, ha a bogár már egy kis sós vízre így reagál. McKay sem szolgálhat jó hírrel, mivel a lökdösődés miatt megindult hajó beljebb csúszott a féregjáratban és így a válaszfal alja pont belelóg abba, vagyis ha lezárul a féregjárat, akkor biztos nem élik túl. Rodney ezért kissé kiábrándul, szerencsére Ford jól helyre teszi, így újra nekilát a babrálásnak az áramkörökkel. Sheppard már tudja, miért hagyta futni a wraith, ugyanis még a bolygón utolérte az egyik katona miután ráakadt a bogár, csak éppen nem ölte meg, mert tudta, hogy menthetetlen. Ekkor támad az őrnagynak az az ötlete, hogy üssék ki a defibrillátorral. Ekkor megáll majd a szíve, a bogár meg (mint a wraith) kénytelen lesz elhagyni gazdatestét. Beckett doki támogatja az ötletet, és javasolja, hogy dobják az őrnagyot a féregjáratba, ha nem sikerülne egyből újraéleszteni, mert a járatban nem hat az idő, így nagyobb eséllyel tudják majd újjáéleszteni Atlantiszon. A csapat felkészül a leválasztásra. Ford kiüti az őrnagyot, a bogár lassan, de biztosan elhagyja a nyakát. A hadnagy beleereszt pár töltényt, majd Teyla becsomagolja egy kabátba. Az újraélesztés nem sikerül, Teyla megfogja és bevonszolja Johnt a féregjáratba. Már csak alig pár perc van vissza, mikor is McKaynek sikerül visszahúznia a gondolát. Ám a hajó elvesztette lendületét, ezért nem mozdul semmit.
Kavanagh jön rá a megoldásra: a hátsó ajtó kinyitása elég tolóerőt biztosít ahhoz, hogy a HOPP átmenjen a kapun. Ford vállalja a küldetést, McKay átmegy az eseményhorizonton. A hadnagy jól megkapaszkodik, közben a kabátból kezd előbújni a bogár, aztán az ajtó nyílik, a hajó elindul, közben a vákuum kivisz mindent (persze Fordot nem). A HOPP megérkezik az indítócsarnokba, mindenki örömujjongással fogadja. Sheppardot még a hajón sikerül újjáéleszteni, láthatjuk a 2 pilótát is, épp bőrrel megúsztak mindent, talán nekik volt a legkönnyebb.
John a betegszobán fekszik és cseveg a csapatával, együtt örvendeznek… stb.… stb., Happy End, de ez érthető, hisz hogy is nézne ki, hogy mindjárt a negyedik részben odavész az összes főszereplő.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 

 


 


Abydos Gate

Mitológia

Feliratok

Képek